Mindennapi betevő Xiaomi mániásoknak.

Xiaomi Pro HD Hybrid, a fülembe való zene

2017. november 19. - omixia

Nem a legolcsóbb a gyártó kínálatából, de ez tényleg jól szól!

3.jpg

Ezt a Xiaomi fülest azért rendeltem, mert kellett. Jó ideje mindenféle vacak, a telefonok mellé csomagolt Samsung feliratos szutykot használok, ne kérdezzétek miért, hiszen annyira nem is kell mélyre nyúlnunk a zsebünkbe, ha normális cuccot keresünk zenehallgatásra. Arról már nem is beszélek, hogy szeretek zenét hallgatni, így magam számára is érthetetlen kicsit miért mérgezem a fülem élvezhetetlen minőségű vackokkal. Mivel tudtam, hogy hamarosan megérkezik a Xiaomi telefonom egyértelmű volt, hogy mellé nem rendelhetek mást csak Xiaomi fülbedugóst, hogy biztosan szeressék egymást.

11.jpg

Ha már Xiaomi, akkor nem a legolcsóbbat választottam, megpróbálok erre most vigyázni, nem elhagyni, nem eltépni vagy eltörni a kábelt. Ez nálam nagy szó, ha két hét múlva még nem akadtam fel vele egy kilincsen, akkor örömtüzeket gyújtok, amiket az ország minden részéről láttok majd. Most azonban olvassátok el előbb az első néhány nap alatt kialakult benyomásaimat egy rövid cikkben.

 

Csomagolás és külső

Tudom unjátok már, de megint egy fehér doboz leírásával kell a cikket kezdenem. Elől a füles, oldalt egy Mi logó hátul pedig a technikai adatok ékes kínai nyelven. Lassan érdemes lenne megtanulnom ezt a csodaszép nyelvet a kínai kalligráfiával egyetemben.

9.jpg

A doboz fiókos, a belső részt ki kell csúsztatnunk. A „fiókban” egy újabb, immár műanyag doboz vár minket, amiben puha gumiágyban pihen a Xiaomi Pro HD Hybrid. Ha kivesszük és megfordítjuk a gumit, akkor kétoldalt a két fülbevalót, középen a vezérlőt találjuk meg.

10.jpg

Mivel sok fémet és kevés műanyagot látunk hamar kialakul az általam már többször emlegetett hűha érzés, ami egy jól sikerült vásárlás után apró kielégülést okoz a vevőnek. A kábel letekerését ne a fülesnél, hanem az oldalt bepattintott dugónál kezdjétek, különben lesz nagy gubanc még mielőtt kipróbálnád.

 

Technológia

Amikor elkezdtem fülest keresni természetesen utána néztem, hogy mit érdemes a Xiaomitól megvenni. Nagy meglepetés volt, hogy erről a cuccról jóval több, mint egy bekezdést lehet írni már akkor is, ha csak a felhasznált technológiát szeretném bemutatni.

Őszintén megvallom, nem vagyok nagy audiofil, a zenét viszont szeretem mindenféle formában, és nem vagyok ellene, hogy ne szokol rádión, hanem egy minőségi hangfalpáron vagy fülessel hallgassam. A lényeg, hogy sok mindenhez jobban értek, mint e fülhallgatókhoz. Emiatt utána kellett néznem néhány kifejezésnek, olyanoknak, mint a kiegyensúlyozott armatúra vagy a dinamikus vezérlés.

earphonepro-05-active.jpg

Az utóbbi a kevésbé érdekes, hiszen ezt használják a legtöbb fülesben, előnye, hogy a teljes hangtartományban javítja a minőséget. Az előbbi viszont egy kicsit érdekesebb. Ezt a megoldást elsőként hallókészülékekben használták. A dinamikus hangszórók esetén egy tekercs mozog a házban, a mágneses térben, ez mozgatja meg a membránt, alakítja ki a hallható hangot. Viszont a kiegyensúlyozott armatúra esetén a tekercs áll, a tekercsben pedig egy tű mozog, ami a membránhoz kapcsolódik. Ez a megoldás sokkal precízebb hangzást biztosít, amellett, hogy nagyon könnyű és nagyon kis helyet foglal. Ez lehetővé teszi, akár több armatúra elhelyezését is egy fülhallgatóban, vagy megteheti a gyártó azt is, hogy mellé más technológiát, például dinamikus meghajtót is telepít.

earphonepro-04.jpg

Na kérem, a Xiaomi pont ezt tette. Állításuk szerint a dinamikus meghajtó jól lefedi a teljes hangtartományt és remek basszust ad, a kiegyensúlyozott armatúra viszont csodás magas hangokat és remek beszéd visszaadást biztosít. Ez ki is próbáltam, de erről később, mert van még itt más, amiről beszélnünk kell.


Amiről pedig beszélni fogunk, az a Dual Dynamic meghajtás. Ennek érdekessége, hogy dupla membrán dolgozik a Xiaomi fülesében, ráadásul grafén membrán, ami azért nem túl gyakori az olcsó, de még a közepes árszintű, a Xiaomi Pro HD-hez hasonló szerkezetekben. A leírás szerint a grafén membránnak köszönhetően sokkal részletgazdagabb hangot kell majd hallanom. Ha ez igaz, és a fenti dupla meghajtó is jól teszi a dolgát, akkor valóban különleges élményben lesz részem!

 

Külső és használat

A Xiaomi Pro HD hybrid fém testét CNC gyémántvágással alakítják ki. A homokszórással mattosított fém ház mellett kemény és fényes, kicsit bakelithez hasonló érzésű műanyagokat találunk. Ebből készül a fülbe bedugós rész, ahova a gumipárna kerül, és az a szár is, ami a kábelben végződik. Ha már a kábel, akkor meg kell említenem egy nyomós érvet, ami a vásárlás mellett szólt. Ez pedig a felhasznált kábel minősége. Most nem a gumírozásra gondolok, hanem arra, hogy ez a kábel rugalmas, így jóval kevesebb esélye lesz annak, hogy elszakítsam.

2.jpg

A füles testéhez a bedugós rész nem 90, hanem 45 fokban csatlakozik, ezzel pedig a gyártó eléri, hogy a sokkal kényelmesebben helyezkedik el a fülben, a gumipárna pedig tökéletesen zár, ez pedig elengedhetetlen a megfelelő basszus eléréséhez.

6.jpg 7.jpg

 

A füles testén kívül a kábelen találunk még egy vezérlőt is három gombbal. Ez is fémből készült. A gombokkal több funkciót is elérhetünk. Én Xiaomi telefonnal próbáltam, így ennek a működéséről tudok beszámolni. A két szélső gomb a hangerő szabályzására szolgát, míg a középsőnek több funkciója is van. Ha egyszer nyomjuk meg, akkor teljesen lehalkítja a hangot, ha kétszer nyomjuk meg, akkor előre léptetünk a számok listájában, ha háromszor nyomjuk meg akkor visszalépünk egyet és ha nyomva tartjuk akkor elindul a telefonon egy zeneszámokat felismerő program.

4.jpg

Egy dolog maradt még, ez pedig a gumipárna, ami a fülbe kerül. Mivel itt egy profi megoldásról van szó a gyártó nem hiszi azt, hogy minden ember egyforma méretű füllel születik. Emiatt aztán a csomagban négy különböző méretű párnát találunk, amikkel mindenki kényelmesen és jól zárva a hangokat használhatja a fülest.

1.jpg

 

Tapasztalat és konklúzió

Elővettem a gyűjteményemből egy kis klasszikus zenét, aztán egy kis rockot a dübörgősebb és a finomabb fajtából. Vivaldi bemutatta a négy évszakot, a Motörhead mindenkit űberelt a pikk ásszal, aztán a Dire Straits vitt el a harcmezőre. Ezek nagyon különböző zenék, de hát ez volt a cél, én pedig mindegyiket kedvelem.

5.jpg

A használtak alatt tapasztaltakból elsődlegesen azt kell kiemelnem, hogy az énekhang visszaadása egészen csodálatos volt. A Dire Straits számánál a szemem könnybe lábadt a gyönyörűségtől. Az énekhang mellett a középhangok teltsége nyűgözött még le igazán. Bár a lenyűgözőt nem merem használni a magasokra, de közel állt ahhoz, elképzelünk egy csúcskategóriás fülestől. A hegedűk fellelegetésétől a cintányérok cincongásáig minden a tökéleteset súrolta. A basszus is a helyén szólt, és igazából nem is volt rossz, de továbbra is azt kell mondanom, hogy a basszusnak a tüdönket kell rezegtetnie, bent kell visszhangoznia a mellkasunkban, így Motörheadet hallgatni mélynyomó nélkül szentségtörés. Jó, nem kell mélynyomó, ha van megfelelő méretű közép szubcsővel, de ez alá nem mennék. ;)

8.jpg

Összességében azt kell mondanom, hogy a Xiaomi fülese bőven hozta, vagy inkább egy kicsit túl is teljesítette azt, amit vártam tőle. Most mondhatnám, hogy persze, hiszen Xiaomi, de azért ez nem ennyire egyszerű. Ez a füles jelenleg 21 dollárba kerül, ami nagyjából 5600 forint. Ezért a pénzért itthon nem igazán kapunk hasonló tudásút, és most nem csak a specifikációban leírt száraz tényekre, hanem gyakorlati tapasztalatokra is utalok. Bár a továbbiakban sem szeretnék hard rockot hallgatni fülbedugós fülhallgatóval, de egy glam rock nóta, vagy az ide sorolt, de egy tökéletesen szerintem mégsem passzoló Guns opus már az élvezhető kategóriába került.

Ha jó fülest kerestek ne habozzatok! Én innen rendeltem: Xiaomi Pro HD In-ear Hybrid Earphones

 

 

 

.

A bejegyzés trackback címe:

https://xiaomiblog.blog.hu/api/trackback/id/tr2813310117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

miketbeszéltek 2017.11.22. 00:12:44

3 kérdésem/javaslatom lenne: 1: jó lenne, ha tudnál írni információkat más készülékekkel való kompatibilitásról (ha a telódon jól működtek a Samsung fülesek, akkor elvileg a Pro HD kompatibilis a Samsungokkal ?)
2: Nem ártana más telón/audiókészüléken is tesztelni, mert valószínűbb, hogy más gyártmány gazdája Xiaomi füles válasszon (akár pontosan a blogod hatására kívánja meg), mint hogy emiatt készüléket váltson:-)
3: A mai digitális/tömörített világban hol találsz olyan minőségű zeneforrást, amely kellően ki tudja hozni a füles képességeit?

omixia 2017.11.22. 00:24:17

@miketbeszéltek: Szia! Sajnos Nincs most a közelemben Samsung telefon, hogy kipróbáljam, ami volt, és amivel a Samsung fülest használtam már nincs meg. Amúgy körülnéztem a neten, és azt olvastam, hogy a vezérlő gombjai nem minden telefonnál működnek azonosan egyes funkcióknál, mint például a számok léptetése.
A kettes pontban van igazság, az előző telefonjaimat eladtam, a páromnak is egy Xiaomi van, szóval kicsit nehézkes lenne most mással tesztelni. Nyilván nem 10 percig hallgatnám...
A harmadik kérdésre a varázsszó a FLAC. Nem hiszem, hogy egy fülbedugós cuccnak ez ne lenne elég.

A végére egy megjegyzés. Sok jót írtam erről a fülesről, mert tényleg jó, főleg azért a pénzért amit kérnek érte. De ez akkor sem egy HiFi fülhallgató marha nagy membránokkal meg párnákkal. Az sem adja vissza egy jó hangfal élményét, de ez meg végképp nem. Azért mondjuk egy csoda, hogy ezekből az apró izékből mit tudnak már kihozni.

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2017.11.22. 19:06:28

@miketbeszéltek: @omixia: kicsit talán segítek:
nekem is ez van, Honor7-hez használom. a három gomb kompatibilis ezzel a telóval (Huawei-el is).
a kidolgozás minőségéről annyit, hogy a vastag gumírozás ellenére is nagyon kell rá vigyázni, ezt a saját káromon megtanultam (szabadtéren használtam, olyan zsebben, ami 90 fokban megtörte a kábelt a tövénél, ahol kijött a telefonból, 6 hónap után adta fel). rendeltem még egyet, erre már jobban vigyázok :)

omixia 2017.11.22. 19:10:06

@JTom: Hát, azért hat hónapot ilyen használat mellett nem mondanék rossznak. ;)
süti beállítások módosítása