Mindennapi betevő Xiaomi mániásoknak.

A mesterséges intelligencia lesz a Xiaomi legnagyobb dobása?

2018. január 02. - omixia

A cég olcsó, de okos eszközeivel már most bepillanthatunk a jövőbe, de a java még előttünk van!

xiaomi-ai-speaker-1.jpg 

A mesterséges intelligencia kutatása napjaink Szent Grálja. Sokan fogalmaznak meg kételyeket azzal kapcsolatban, hogy kell-e, szabad-e a mesterséges intelligencia kutatásába pénzt fektetni. A borúlátó jóslatok szerint az emberiség utolsó találmánya lesz a mesterséges intelligencia, ami miután "életre kel", elpusztít minket és a civilizációnkat.

1463194729769284.jpg 

A dolog érdekessége, hogy ettől függetlenül olyan cégek is végeznek mesterséges intelligencia kutatásokat, amik vezetői egyértelműen kiálltak az MI használata, vagy legalábbis a használat korlátozása mellett. Ez nem csoda, hiszen aki kimarad, az lemarad, és bár fordulhatnak a dolgok rosszra, üzleti szempontból sokkal nagyobb kockázat az MI fejlesztéséből, használatából kimaradni.

1467772978590628.jpg 

Napjaink trendjeit figyelve nem csodálkozhatunk azon, hogy a Xiaomi is az MI használó cégek útjára lépett. A múltidő nem véletlen, hiszen az MI laboratóriumukat már 2016 novemberében megnyitották. Az eltelt időben a Xiaomi nagy változásokon ment át. Napjainkra a világ okostelefon értékesítésének 12 százalékát adják, a hordható okoseszközök terén pedig a részesedésük eléri a 30 százalékot is. Emellett a cég az elmúlt években a világ legnagyobb IoT (Internet ok Things) cégévé vált, becslések szerint nagyjából 50 millió okoseszközük csatlakozik a nethez.

1491984233612848.jpg 

Látható, hogy a műszaki alapok adottak, és nyilvánvaló, hogy a fundamentális alapokkal sem lesz probléma. A Xiaomi hatékony értékesítési lánccal rendelkezik. Kínában már több mint 100 üzlettel rendelkeznek, a tavalyi évben pedig megnyitották első európai üzletüket is Spanyolországban.

1497605961200821.jpg 

A Xiaomi már eddig is sok céggel szövetkezett, hogy minél színvonalasabb okoseszközökkel áraszthassa el a piacot. 2016 végén írtak alá megállapodást a Philips Lightning-gal, akik okoslámpákat gyártanak nekik, ők pedig a lámpákhoz az Mi Home okostelefonos alkalmazást és persze a teljes ökoszisztémájukat. Tavaly júliusban a Nokia következett. A velük aláírt megállapodás a VR és az MI technológiák közös kutatásáról szólnak. Tavaly novemberben pedig már a Baidu volt soron a partnerségek sorában, nem fogtok meglepődni, velük is a mesterséges intelligencia kutatás volt a megállapodás lényege, igaz emellett még az internetre kapcsolódó okoseszközök fejlesztése is szerepel.

1497605961703626.jpg 

Látható, hogy a Xiaomi komolyan veszi a feladatot, olyan partnereket keres magának, akik rendelkeznek a megfelelő technológiával a hardverek terén, ehhez pedig a Philips Lightning-hoz hasonlóan megkapják a Xiaomi technológiáit. A hírek szerint a kínai cég tervei között szerepel a jelenleg működő MI fejlesztőcsapatának ötven százalékos bővítése is, ráadásul várható, hogy az idén megjelenő telefonjaik már fel lesznek vértezve némi mesterséges intelligenciával. Ehhez természetesen a lapkagyártóktól is kapnak némi segítséget, hiszen mind a Qualcomm, mind a MediaTek kiemelt fontosságúként kezeli az MI támogatás beépítését központi egységeikbe.

14976059617036263.jpg 

Az tehát már most biztosra vehető, hogy aki a Google vagy az Amazon ökoszisztémája helyett a Xiaomi termékeire építi okos otthonát az nem fut zsákutcába. A cég már a tavalyi év derekán belépett az okos hangszórók piacára, ahol például az Amazon Echóval versenyez. Ezt az eszközt úgy tervezték, hogy képes legyen a cég okos eszközeivel való együttműködésre, de olyan funkciókat is tud, mint az ébresztés vagy felolvassa nekünk a reggeli híreket. Emelett persze képes az összes okoseszköz vezérlésére, legyen az egy vízforraló egy intelligens konnektoron keresztül, a cég légtisztítója, vagy akár a biztonsági csomag részeként kapható kamerák, mozgásérzékelők figyelése. A Xiaomi okoshangszórója, a többi okos eszközükhöz hasonlóan felhő alapú szolgáltatáson keresztül működik, képes a tanulásra, így akár beszélgethetünk is vele, ha nem akad jobb dolgunk.

1511470382813871414.jpg 

A Xiaomi tehát az MI fejlesztés útját járja, és jól látható módon készül a jövőre. A jövő pedig egyértelműen az önálló tanulásra képes mesterséges intelligenciákban van.

f72a7557e540060f640936f2ac6d7687.jpg 

Ha Te is úgy gondolod, hogy szeretnéd elkezdeni a saját okos otthonodat, akkor ezt meglepően olcsón megteheted. Elkezdheted az olcsó okos égőkkel, amiket már 3000-4000 forintért megvásárolhatsz, folytathatod a hasonló árú okos konnektorokkal és hosszabbítókkal, hogy aztán az összes eszközödet a konkurensek hasonló termékeinél jóval olcsóbb okos hangszóróval koronázd meg, szerves egységbe kapcsolva az eszközöket. A szép az egészben, hogy ezt a viszonylag drága egységet is olcsón, alig több mint 10 ezer forintért veheted meg.

20161126154940_71927.jpeg 

A Xiaomi eszközeivel tehát olcsón vértezheted fel lakásodat Te is menő és okos eszközökkel, belépve ezzel a jövő technológiáit használók sorába.

A Xiaomi okoseszközeit itt találod meg: Xiaomi Mi Home okos eszközök

Oldalunkon három okoseszközzel ismerkedhettetek meg eddig, egy okoségővel, egy okos asztali lámpával és egy okos mérleggel. Ezekről a cikkeinket itt olvashatod:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://xiaomiblog.blog.hu/api/trackback/id/tr3113543337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása