Mindennapi betevő Xiaomi mániásoknak.

Xiaomi Redmi 5 Plus versus Xiaomi Redmi Note 4X - előttem az utódom

2018. február 06. - omixia

Túl sok az adat, nem tudod melyiket szeresd? Segítünk dönteni!

Xiaomi Redmi 5 Plus vs Xiaomi Redmi Note 4X which is right for you Z01

Néhány nappal ezelőtt egy ismerősöm szólt, hogy szeretne egy telefont vásárolni magának. A terv egy Xiaomi Note 4X volt, de mivel pont akkor volt a Redmi 5 Plus-ra egy remek akció, amiben forintra annyiba került mint a tavalyi Note 4X, egy pici unszolásra inkább az új telefont vette meg. Ekkor merült fel bennem a gondolat, hogy nem ártana tisztázni a különbségeket és persze a hasonlóságokat a két készülék között, hátha ezzel megkönnyítjük a döntést.

 

A külső

Az első és legfontosabb, hogy a Note 4X még a "régi" iskola szerint készült, mondhatni klasszikus Xiaomi telefon. A kijelző és az előlap arány, a felbontás és a képátló mind a "régi" trendet követi. Ezzel szemben a Redmi 5 Plus már az "új" irányvonalat képviseli, ami miatt nagyobb a kijelző, más a felbontás és persze a készülék arányai is változtak.

Mit jelent ez a gyakorlatban? Íme:

  Xiaomi Redmi Note 4X Xiaomi Redmi 5 Plus 
Képátló (col) 5,5  6
Felbontás 1920 x 1080  2106 x 1080
Pixelsűrűség (ppi)  401  403
Szélesség (mm)  76  75,5
Hosszúság (mm)  151  158,5
Vastagság (mm)  8,5  8,1
Tömeg (g)  165  180

 

Xiaomi Redmi 5 Plus vs Xiaomi Redmi Note 4X which is right for you Z02

Ahogy látszik a régebbi telefonnak kisebb a felbontása, kisebb a képátlója, kisebb a pixelsűrűsége is, így mondhatjuk, hogy a Plus jobb nála. Hab a tortán, hogy a megváltozott oldalarány miatt, ami a 4X esetén 16:9-es a Plus-nál pedig 18:9-es a telefon nyúlánkabb lett, és hiába a nagyobb kijelző a szélessége nem nőtt, hanem épp ellenkezőleg, minimálisan ugyan, de csökkent. Hab a tortán, hogy a vastagság is kisebb lett, így az új telefon a méretnövekedés ellenére is könnyebben kézben tartható, és egy kézzel is könyebben használható. Az egyedüli mínuszt ebben az összehasonlításban a tömeg növekedése jelenti, de ez várható is volt, hiszen a telefon fizikailag is nagyobb lett. A különbség mindössze 7 gramm, amitől nem fogunk a falnak menni

 

Dizájn

Xiaomi Redmi 5 Plus vs Xiaomi Redmi Note 4X which is right for you Z03

Ahogy feljebb írtuk a kinézet alapvetően eltér egymástól, mert a Note 4X a tavaly év eleji, a Plus pedig már az év végén elindult új vonalat képviseli. További különbség még, hogy a 4X esetén 5- míg a Plus-nál csak négy színből válogathatunk. A kamerák és az ujjlenyomat olvasó pozíciója változatlan, de az előlapon a keretek vékonyabbak, mint a tavalyi modell esetén. Összességében a Plus egy jóval frissebb telefon benyomását kelti, míg a Note 4X a klasszikus szépséget képviseli.

 

Processzor és memória

Ez az a pont, ahol kevés különbséget fogunk találni. A Xiaominál úgy döntöttek, hogy a Qualcomm Snapdragon 625 elegendő lesz még idén is, és azt gondoljuk ebben igazuk is van. Elég jól sikerült középkategóriás egység nyolc maggal, 2 GHz-es sebességgel és Adreni 506 grafikus gyorsítővel. Különbség a memória és a háttértár esetén fedezhető fel. A tavalyi modellnél még választhattuk a 3GB RAM 16 GB ROM verziót, az ideinél ilyen már nincs, a legkisebb háttértár 32 GB-os.

Xiaomi Redmi 5 Plus vs Xiaomi Redmi Note 4X which is right for you Z04

Teljesítményben tehát nem találunk különbséget, a Snapdragon 625 már modern 14 nanométeres csíkszélességen készül, alacsony az energiafogyasztása és a legtöbb játékkal zökkenők nélkül boldogul. A videók lejátszásánál nem lesz probléma, a netezés pedig meg sem kottyan ezzel a processzorral.

Kamera

A kamera a mai telefonoknál nagyon fontos szempont, sok vásárló emiatt dönt egyik vagy másik készülék mellett. Érdekes, hogy ha a száraz adatokat nézzük, akkor az újabb telefon kamerája a rosszabb. Az elülső kameránál nem találunk eltérést, viszont a fontosabb, a hátsó biztos nem egyezik meg a két telefonnál. A Note 4X kamerája 13 megapixeles f/2.0 rekesszel, míg az újabb telefon 12 megapixeles szenzorral és f/2.2 rekeszértékkel rendelkező optikával dolgozik. Az egyetlen pozitívum, hogy a Plus esetén a képpontok mérete nagyobb, de ez fizikai méretében ugyan akkora lapkát feltételezve nem meglepő, azonos területen nem 13 csak 12 megapixelt találunk.

Xiaomi Redmi 5 Plus vs Xiaomi Redmi Note 4X which is right for you Z07

Nehéz tesztképek nélkül eldönteni melyik kamera jobb. A számok alapján a régebbi, de feltételezhetjük, hogy ez nem igaz, de legalábbis nagyon furcsa lenne. Szóval ebben a kérdésben egyelőre bizonytalanok vagyunk, konkrét teszt nélkül a Note 4X-et hoznánk ki győztesnek.

 

Akkumulátor

Xiaomi Redmi 5 Plus vs Xiaomi Redmi Note 4X which is right for you Z05

Ismét egy neuralgikus pont. Hiába a megegyező erősségű hardver, hiába a nagyobb kijelző, a Note 4X akkumulátora nagyobb kapacitású. Nem nagy a különbség, mindössze 100 mAh, így a Note 4X 4100- míg a Redmi 5 Plus 4000 mAh kapacitással rendelkezik. A gyárilag megadott üzemidőben nincs ekkpra eltérés, szóval valami túrpisság biztos van a háttérben. Ami viszont előny az ujabb telefonnál a gyorstöltés lehetősége.

 

Egyéb jellemzők


Vessünk egy pillantást a Xiaomi Redmi 5 Plus és a Xiaomi Redmi Note 4X egyéb alapvető jellemzőire egy kényelmes táblázatban.

 

Specifikációk

Specifikációk
Xiaomi Redmi 5 plus
Xiaomi Redmi Note 4X
Os
MIUI 9
MIUI 8.1
Bluetooth
Bluetooth V4.2
GPS
Yes
Nyelv
Multi language
Vezetéknélküli kapcsolat
3G, 4G, A-GPS,Bluetooth, GPS, WiFi 
3G, 4G, Bluetooth, GPS, GSM, LTE, WiFi 
Szenzor
Accelerometer, Ambient Light Sensor, Gravity Sensor, Gyroscope, Hall Sensor, Proximity Sensor
Accelerometer, Ambient Light Sensor, Gravity Sensor, Gyroscope, Infrared, Proximity Sensor 
Hálózat típus
CDMA, FDD-LTE, GSM, TD-SCDMA, TDD-LTE, WCDMA
GSM, CDMA, WCDMA, TD-SCDMA, FDD-LTE, TD-LTE 
SIM-kártya foglalat
Dual SIM, Dual Standby 
SIM-kártya fajtája
 Nano SIM Card 

 Micro SIM, Nano SIM

 

Konklúzió

A végső következtetés az, hogy a két telefon a kijelző kivételével lényegében megegyezik, de ez csak a hardver. Kívülről a Plus a modernebb forma, míg a 4X a klasszikus vonalat követi. Felmerül a kérdés, hogy melyiket érdemes megvenni.

Xiaomi Redmi 5 Plus vs Xiaomi Redmi Note 4X which is right for you Z08

Ha a modern telefonokat kedveled, akkor nem kérdés melyiket fogod megvenni. Ha azt akarod venni amelyik az erősebb, akkor bajban leszel. Mi hajlunk az új fejlesztések felé, de be kell látnunk, hogy a két telefon közül reálisan csak akkor lesz a Plus a jobb vétel, ha árban nem sokkal drágább. Ahogy a bevezetőben említettem a Xiaomi Redmi 5 Plus-ra is ki lehet már jó akciókat kifogni, így például, ha a két telefont egyforma áron kínálják, akkor mindenképpen a Plus-t ajánljuk. Ha viszont a 4X jelentősen olcsóbb, akkor nekünk nem érne meg a nagyobb kijelző plusz 20-30 dollárt. Jelenleg kerek 10 dollár, vagyis 2500 forint a különbség közöttük, ami határeset, de talán mégis inkább a Redmi 5 Plus felé billenti a mérleg nyelvét.

Xiaomi Redmi Note 4X: Global verzió, 3 GB RAM 32 GB ROM - 42 000 Ft

Xiaomi Redmi 5: Global verzió, 3 GB RAM 32 GB ROM - 44 800 Ft

A cikk a Gearbest blogon talált írást követve, saját véleményünkkel kiegészítve született

A bejegyzés trackback címe:

https://xiaomiblog.blog.hu/api/trackback/id/tr1913640426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Aztapaszta 2018.02.07. 22:33:41

Xiaomi Redmi Note 4X GLOBAL Discontinued Nem rendelhető

ihaller 2018.02.07. 22:33:44

Sziasztok, mi a különbség a Xiaomi Redmi Note 4X és a sima Note 4 között? Az ajánlatok között találkozom ezzel is-azzal is, de én nem látom az eltérést. Melyik az ajánlott, ha lehet választani?

omixia 2018.02.07. 22:38:05

@Aztapaszta: köszönöm, kicseréltem a linket.

omixia 2018.02.07. 22:41:16

@ihaller: Van itt már olyan keveredés, hogy én sem tudom mi micsoda. Valahogy úgy emlkszem (lehet, hogy rosszul) hogy eredetileg a Note 4 volt Snapdragon procival a 4X meg MTK-val. De most itt a 4X Snapdragonnal.

A lényeg, hogy igazából bármelyiket választhatod, sem minőségben, sem sebességben nem lesz eltérés. Talán a Snapdragon kicsit izmosabb grafikában az MTK (MediaTek Helio) pedig multimédiában.

ihaller 2018.02.10. 17:54:50

Sziasztok, az alábbi ajánlat hazai környezetbe/szolgáltatókhoz jó lehet (B20, stb)?

m.gearbest.com/cell-phones/pp_1509268.html

omixia 2018.02.10. 17:58:26

@ihaller: Szia!

Elméletileg igen, global verziós.

Viszont, ha nemprobléma, akkor erről a linkről vedd meg kérlek: m.gearbest.com/cell-phones/pp_1509268.html?lkid=12808595

ihaller 2018.02.11. 14:34:33

kösz a választ, megy még a vacilla h melyiket, de ha ez lesz, akkor a linken keresztül rendelem
süti beállítások módosítása