Mindennapi betevő Xiaomi mániásoknak.

Xiaomi Notebook Pro a Xiaomi Notebook Pro GTX verzió ellen

2018. szeptember 11. - omixia

A Xiaomi Notebook Pro a legjobb kínai notebook volt, az egyetlen hiányosságon javít az új kiadás.

cover.jpg


A Xiaomi augusztus 16-án mutatta be a Xiaomi Notebook Pro új verzióját. A képességek nagyobb része változatlan maradt, ám két ponton jelentős fejlesztés történt. Az egyik ilyen a processzor, bár még mindig egy Intel Core i7, de immár nem a hetedik, hanem a nyolcadik generációs processzort üdvözölhetjük a gépben. Ennél is nagyobb változás, hogy az NVIDIA MX150-es videogyorsítót NVIDIA GTX 1050 MAX-Q váltotta fel, ezzel pedig a cég a gép egyetlen olyan képességén javított, ami miatt szó érhette a ház elejét.

Ebben a cikkben a képességek terén inkább az újabb gépre fókuszálunk, hiszen annak teljesítménye változott.


 

Xiaomi Notebook Pro vs Xiaomi Notebook Pro GTX verzió: Megjelenés

Első ránézésre a gép teljes mértékben megegyezik. Az új gépnél is maradt a magnézium ötvözetből készült merevítő keret és maradt az alumínium ötvözetből készülő ház is. Ami nem látszik, hogy az alumínium ötvözetből készült borítás vastagsága 25 százalékkal nőtt, így az egyébként is merev ház ellenálló képessége tovább nőtt, konkrétan megduplázódott. A gép vastagsága ezzel együtt sem változott, mindössze 16,9 millimétert mérhetünk.

A szürke gépház felső, kijelzőt fedő oldala egyszerű és nagyvonalú, nem találunk rajta semmit, még a céglogó is hiányzik. Ez csak a gép alján és a kijelző alsó keretén jelenik meg. A gép élein hátul találjuk a hő elvezetéséhez szükséges nagyméretű rácsokat, ezeken keresztül távozik a processzor a memóriák és a VGA által fejlesztett hő.

Xiaomi Mi Notebook Pro GTX Version vs Xiaomi Notebook Pro 2

A D-arc középpontjában található egy csatolt megfelelő tanúsítványcímke. Az alsó középső rész Xiaomi nyomtatott logóját hordozza. A középen található sor széles hőelvezető ablakokkal rendelkezik, ami előnyös a belső hardver számára.

Az alsó széleken észrevehetjük a hangszóró nyílásait. A Xiaomi Notebook Pro GTX verziója Harman Infinity hangsugárzókkal van felszerelve, és az előző generációhoz képest nagyobb hangkamra-kialakítással rendelkezik, amely az alacsonyabb frekvenciájú hangok teltebb megjelenését eredményezi. A nagy teljesítmény és a Dolby térhatás filmek alatt még mozisabb élményt nyújt, de az új rendszer a zenehallgatás szempontjából is előnyös. – Megjegyzendő, hogy saját tapasztalataink szerint a Notebook Pro teljesítménye is átlagon felüli a hangok terén, így, ha ezen tovább tudtak javítani, az tényleg szenzációs eredményt jelent.

Xiaomi Mi Notebook Pro GTX Version vs Xiaomi Notebook Pro 3

A Xiaomi Notebook Pro GTX verziója tömege 1,99- míg a régebbi változat 1,98 kilogramm, vagyis a két gép tömege lényegében megegyezik. Ez a súly a gép egyik legnagyobb erénye, mivel kényelmesen, fáradtság nélkül hordozható, ráadásul a rendkívül karcsú ház miatt a legvékonyabb notebooktáskában vagy aktatáskában is könnyedén elfér.

Xiaomi Mi Notebook Pro GTX Version vs Xiaomi Notebook Pro 4

A Xiaomi Notebook Pro GTX, ahogy az előd is 15,6 colos kijelzőt használ, ami körül nagyon keskeny, 6,52 milliméteres keretet találunk. Ennek eredménye, a teljes HD felbontású kijelzőnél a teljes lap és a kijelző aránya eléri a 81,5 százalékot. Az elülső oldal egy 15,6 hüvelykes képernyővel rendelkezik, egy 6,52 mm-es, rendkívül keskeny keretelemmel. A teljes méretű technológia miatt a képernyő aránya akár 81,5% is lehet. A képernyő felett harmadik generációs Corning Gorilla Glass üveget találunk, ami jól védi a karcoktól és egyéb fizikai behatásoktól. A gép kapott webkamerát is, ami a kijelző középső része felett található és 720p felbontású.

Xiaomi Mi Notebook Pro GTX Version vs Xiaomi Notebook Pro 5

A Xiaomi Notebook Pro és GTX kijelzőinek színei már szemre is tökéletesek és élénkek. A Spyder 5-tel mért eredményekből látható, hogy az NTSC színtér 71- az sRGB színtér 95 százalékát fedi le. Ezek jó értékek, de az őszinte értékeléshez hozzátartozik, hogy minimálisan, de elmarad a gyártó által megadott 72 százaléknál.

Xiaomi Mi Notebook Pro GTX Version vs Xiaomi Notebook Pro 6

Xiaomi Mi Notebook Pro GTX Version vs Xiaomi Notebook Pro 7


 

Xiaomi Notebook Pro vs Xiaomi Notebook Pro GTX verzió: billentyűzet és érintőpad

Az új notebook ugyan azt a billentyűzetet használja, amit az elődje, a tökéletesen felesleges is lett volna változtatni. A gombok nagyméretűek, és egymástól megfelelően nagy távolságra vannak, megakadályozva a véletlen érintést. Ennek a kialakításnak a hátrány, hogy bár a legtöbb 15 colos notebooknál elfér, itt nem kapott helyet numerikus billentyűzet. Valamit valamiért, mondhatjuk.

Xiaomi Mi Notebook Pro GTX Version vs Xiaomi Notebook Pro 8

A gombok útja lenyomáskor 1,5 milliméter. A hiperboloid billentyűzetsapkákkal a használat kényelmes, a leütés visszajelzésének érzékelése összetéveszthetetlenül pontos. A billentyűzet jobb oldalán találjuk a funkciógombokat, amik megkönnyítik a gép használatát.

A billentyűzet háttérvilágítást kapott, de ez nem világít állandóan. Ha gépelni kezdünk bekapcsolódik, majd miután nem nyúlunk a billentyűkhöz automatikusan kikapcsol, így is csökkentve a fogyasztást. A gép bekapcsológombja is a billentyűzet gombjai között található, mégpedig a jobb felső sarokban. Ez a billentyű egy kis fehér LED-et is kapott, ami világít bekapcsolt állapotban és villog alvó üzemmódban.

Xiaomi Mi Notebook Pro GTX Version vs Xiaomi Notebook Pro 9

A Xiaomi Notebook Pro és a GTX verzió nagyméretű érintőpadot kapott, amely a gesztusvezérlést is támogatja. Használata kényelmes, a nagy felület miatt sosem téved le róla az ujjunk. A jobb és bal gomb kattintási érzékenysége is tökéletes, gyorsan és biztosan használhatók. A tapipad jobb felső sarkában találjuk az ujjlenyomatolvasót, ami két másodperc alatt képes a gép feloldására. Fontos és jó hír, hogy a gép az ujjlenyomatokat nem tölti fel, így nem is tárolja felhőben, az mindig a gépben marad, így is védve minket az esetleges visszaélésektől. – Saját tapasztalat, hogy az ujjlenyomatolvasó működése kifogástalan, százból százszor késedelem nélkül ismeri fel a bevitt ujjlenyomatokat. Windows 10 alatt így használhatunk jelszavas, PIN-kódos vagy ujjlenyomatos feloldást is.

Xiaomi Mi Notebook Pro GTX Version vs Xiaomi Notebook Pro 10


 

Xiaomi Notebook Pro vs Xiaomi Notebook Pro GTX Verzió: Csatlakozók

Az előző generációhoz képest szinte nincs változás a csatlakozók tudásában. Az egyetlen frissített pont, hogy a Xiaomi Notebook Pro GTX verziója a jobb oldalán már UHS-II 312MB/másodperc sebességű kártyaolvasóval van szerelve, ami így gyorsabb lett az elődhöz képest.

Xiaomi Mi Notebook Pro GTX Version vs Xiaomi Notebook Pro 11

Ami a többi portot illeti, két USB Type-C interfészt kapunk, ezek támogatják a külső töltést. A jobb oldali USB Type-C a teljes funkcionalitású felület. A Xiaomi USB Type-C többfunkciós adapterrel a kimenetet alakíthatjuk HDMI-, VGA-, Mini DisplayPort- és gigabites Ethernet csatlakozó is. A gép baloldalán HDMI csatlakozót, két hagyományos USB 3.0 portot és egy 3,5 mm-es fejhallgató/mikrofon kettő az eegyben csatlakozót találunk.

Xiaomi Mi Notebook Pro GTX Version vs Xiaomi Notebook Pro 12


 

Xiaomi Notebook Pro vs Xiaomi Notebook Pro GTX verzió: Teljesítmény tesztelés

A Xiaomi Notebook Pro GTX verziója a nyolcadik generációs Core i7-8550U processzorral van szerelve, a pixeleket az NVIDIA GeForce GTX 1050 Max-Q GPU-ja rajzolja 4 GB GDDR5 memória segítségével. A gépben nem kevesebb, mint 16 GB-nyi 2400 MHz-es kétcsatornás memóriát és 256 GB-os PCIe szilárdtestalapú meghajtót találunk, így a teljesítmény kiváló.

Xiaomi Mi Notebook Pro GTX Version vs Xiaomi Notebook Pro 13

 

Processzor teljesítményteszt

A nyolcadik generációs Core i7-8550U processzor 14 nanométeres csíkszélességen készül, négymagos és párhuzamosan nyolc szálon tud dolgozni. Az alap órajele 1,8 GHz, de szükség esetén ez akár 4 GHz-ig is gyorsulhat, eközben pedig maximum 15 watt a teljesítmény felvétel.

Xiaomi Mi Notebook Pro GTX Version vs Xiaomi Notebook Pro 14

A CineBench R15-öt a processzor teljesítményének tesztelésére használtuk. A benchmark multi-core tesztje 795 CB lett, míg az egymagos tesztben elérte a 165 CB-t. Látható tehát, hogy az általános teljesítmény nagyon jó. Az eredmények terén jobbnak bizonyult, mint az i7-7700HQ, a többmagos tesztben pedig az i7-7820HK pipálta le.

Xiaomi Mi Notebook Pro GTX Version vs Xiaomi Notebook Pro 15

Xiaomi Mi Notebook Pro GTX Version vs Xiaomi Notebook Pro 16

 

Grafikai teljesítmény teszt

3DMark Fire Strike módját használtuk a grafikus kártya tesztelésére, a végeredmény pedig 5797 pont. Az előző generációs Xiaomi Notebook Pro 3194 pontjával összevetve ez jelentős ugrás a teljesítményben, ami egyértelműen annak köszönhető, hogy a gyengébb MX150 helyett a jóval erősebb NVIDIA GeForce GTX 1050 Max-Q dolgozik a gépben.

Xiaomi Mi Notebook Pro GTX Version vs Xiaomi Notebook Pro 17

GTX verzió

Xiaomi Mi Notebook Pro GTX Version vs Xiaomi Notebook Pro 18

MX150 verzió

 

Játék teszt

A gép játékok alatt nyújtott teljesítményét a PLAYERUNKNOWN segítségével teszteltük. Az 1920 X 1080 képpontos felbontásnál beállítottuk a jó minőségű módot (a második legmagasabb). A Xiaomi Notebook Pro GTX verziójának átlagos képsebessége elérte a 60,437 FPS értéket, a legmagasabb megjelenített képkockaszám pedig 75 volt. Ez az eredmény alátámasztja várakozásunkat, miszernt a gép könnyedén futtathat szinte bármilyen nehéz játékot. Az előző generációs Xiaomi Notebook Pro az MX150 grafikus kártyájához képest az új NVIDIA GeForce GTX 1050 Max-Q tényleg minőségi ugrás. Bár az előd a Notebook Pro irodai munkához tökéletes lett, játékokhoz mégiscsak az újabb NVIDIA GeForce GTX 1050 Max-Q-val szerelt frissített kiadást tudjuk ajánlani.

Xiaomi Mi Notebook Pro GTX Version vs Xiaomi Notebook Pro 19

 

Merevlemez teljesítmény teszt

Mint már említettük, a Xiaomi Notebook Pro 256 GB-os PCIe szilárdtestalapú meghajtóval van felszerelve. A tesztek alapján elmondható, hogy a meghajtó folyamatos olvasási sebessége 2260,74 MB/másodperc, míg a folyamatos írási sebesség 696,54 MB/másodperc. Az olvasási és írási teljesítmény kiváló és kielégíti a felhasználók minden igényét.

Xiaomi Mi Notebook Pro GTX Version vs Xiaomi Notebook Pro 20

 

Termikus vizsgálat

A gép hőmérsékletét egy órás folyamatos használat után mértük meg. A fotókból láthatjuk, hogy teljes terhelés alatt a notebook legmelegebb részei a hűtőrács környékére koncentrálódnak. Látszik, hogy a legmelegebb pontok a jobb és baloldali nyílásoknál találhatók, de a gép többi része, így a billentyűzet is hűvös marad. A mérések szerint a maximális mért hőmérséklete 57,6 °C.

Xiaomi Mi Notebook Pro GTX Version vs Xiaomi Notebook Pro 21

 

Akkumulátoros üzemidő tesztje

A notebook fényerejét 80% -ra, a hangerőt 20% -ra állítottuk, a Bluetooth-t, a GPS pozícionálást és más háttérszoftvereket kikapcsoltuk, és folyamatosan egy órán keresztül játszottunk le egy 1080P-s videót. Az akkumulátor töltöttsége 99% százalékól 89 százalékra esett ez idő alatt, a teljes energiafogyasztás 10 % volt. A Xiaomi Notebook Pro GTX verziója folyamatosan képes HD videó lejátszására 10 órán keresztül. A napi használat során nincs probléma az akkumulátor élettartama 10 órás, vagy még ennél is hosszabb.

Xiaomi Mi Notebook Pro GTX Version vs Xiaomi Notebook Pro 22

 


 

Xiaomi Notebook Pro vs Xiaomi Notebook Pro GTX verzió: akkumulátor és a hűtőrendszer

A hátlapon lévő csavarokat eltávolítottuk. Van egy rejtett csavar is, ez az elülső gumitámaszok egyike alatt található. A csavarok eltávolítása után a hátlap könnyen eltávolítható. A hátlap eltávolítása után láthatjuk, hogy megmaradt a plusz egy M.2 SATA SSD foglalat, amivel tovább bővíthetjük a háttértár kapacitását, vagy akár RAID módot is használhatunk, ha azt tartjuk megfelelőnek.

Xiaomi Mi Notebook Pro GTX Version vs Xiaomi Notebook Pro 23

Az akkumulátorkapacitást az akku nyomtatott címkéjéről olvashatjuk el, eszerint a gépbe egy 60 Wh kapacitású lítium akkumulátor került. Az akku vékony és könnyű, nem vastagítja feleslegesen a gépet.

Xiaomi Mi Notebook Pro GTX Version vs Xiaomi Notebook Pro 24

A hűtés terén láthatunk változást. A Xiaomi Notebook Pro egy hőcsövet használt, ami középső, a processzorral érintkező platniról a két oldalsó hőleadó felé szállította a termelődő hőt. Az új verziónál a VGA vezérlő megnövekedett teljesítménye magával hozta a több keletkő hő problémáját is. Emiatt szükségessé vált egy második cső beszerelése, ami a VGA felöli oldalról szállítja el a több hőt. A gyári adatok szerint a az új hűtés teljesítménye 38,5 százalékkal javult az elődhöz képest.


 

Hálózati adapter és gyorstöltés funkció

A Xiaomi Notebook Pro GTX verzió ugyanazt a dual USB Type-C csatlakozós töltést használja, mint az előző generációt. Mind az illesztőnek, mind a notebooknak az USB Type-C interfész adatkábelt és a 90 W-os tápegység csatlakozót kell használni, amely támogatja az 1C gyors töltési lehetőséget, így nulláról 35 perc alatt feltölthetjük a gépet 50 százalékra.

Xiaomi Mi Notebook Pro GTX Version vs Xiaomi Notebook Pro 25

 


 

Konklúzió

Ahogy a cikkből kitűnik, az új Xiaomi Notebook Pro GTX egyértelműen az előző verzió frissítésének tekinthető. A processzor cseréje az újabb verzióra természetesnek mondható, de a VGA cseréje az NVIDIA MX150-ről a nagyobb teljesítményt nyújtó NVIDIA GeForce GTX 1050 Max-Q-ra egyáltalán nem volt evidens. A Xiaomi Notebook Pro-hoz hasonló gépeknél komoly feladat elé állítja a mérnököket a gép hűtése, sok esetben pont ezen hasal el az egész projekt. A vékony ház megnehezíti a mérnökök dolgát, így az, hogy a nagyobb hőt termelő NVIDIA GeForce GTX 1050 Max-Q beépülhetett a Notebook Pro testébe komoly teljesítmény.

Az mérések azt bizonyítják, az eddig leginkább az üzleti környezetbe ajánlott Xiaomi Notebook Pro immár a komoly, teljesítményigényes játékok futtatása közben is megállja a helyét, így újabb területeken futhatunk össze a Xiaomi csodaszép gépével!

Ami talán természetes, hogy az új gép induló ára magasabb, mint anno a régebbi verzióé volt. Jelenleg az üzleti felhasználásra szánt Xiaomi Notebook Pro Intel Core i5 processzorával szerelt gép 800-900 sollár között, az i7-es verzió pedig 1000-1100 dollár között vásárolható meg. Az új GTX variáns ára jelenleg meghaladja az 1500dollárt is, és a közelijövőben nem számíthatunk jelentős áresésre. Ezzel együtt érdemes körülnézni a kuponos akciók között, mert a régebbi i7-es verziót a tavaly őszi akcióban 800-900 dollár közötti áron lehetett beszerezni, várható, hogy egy kis engedményt kapunk majd az új NVIDIA GeForce GTX 1050 Max-Q-val szerelt gépre is.

A Xiaomi Notebook Pro Core i5 verzióját itt találod: Xiaomi Mi Notebook Pro Fingerprint Recognition - DEEP GRAY CORE I5 8GB + 256GB

Ha a Xiaomi notebook Pro Core i7-es verziója érdekel, akkor ide kattints: Xiaomi Mi Notebook Pro Fingerprint Recognition - DEEP GRAY CORE I7 16GB + 256GB

Az új NVIDIA GeForce GTX 1050 Max-Q-val szerelt Xiaomi Notebook Pro GTX verziót pedig itt tudod megvásárolni: Xiaomi Mi Notebook Pro GTX1050 Fingerprint Recognition - DEEP GRAY CORE I7 16GB + 256GB

Ne feledd, vásárlás esetén használd az EU Priority Line szállítást, hogy ne keletkezzenek további költségek a szállítás során!

 

Cikkünk a kínai PCPOP.com oldal írását felhasználva készült

 

Iratkozz fel kuponkód hírlevelünkre, és minden nap postaládádba érkeznek a legfrissebb akciók: Kuponkód hírlevél

Figyeld kuponkód kereső oldalunkat, és minden vásárlás előtt nézd meg, nincs-e élő akció az általad kinézett termékre: Kínai kuponkód kereső

Ha nem vagy gyakorlott vásárló a kínai áruházakban, akkor olvasd el cikkünket és válj profivá: Így vásárolj a nagyobb kínai áruházakban

A bejegyzés trackback címe:

https://xiaomiblog.blog.hu/api/trackback/id/tr4414234943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JOKE21 2018.09.12. 12:42:16

Helló. Köszi a tesztet. A gtx verziót sajna most nem engedhetem meg magamnak, viszont a régi pro jó lesz. Szólsz hogyha lesz belőle akció? 900 dollár körül már megérné, de ha 800 lesz akkor sem sértődünk meg.

omixia 2018.09.12. 12:46:42

@JOKE21: Szia, persze szólok, nem felejtem el. Amúgy jöhetnél hozzánk a Facebook csoportba, ott gyorsabban megtalálsz meg én is téged!

www.facebook.com/groups/436771890062373/

JOKE21 2018.09.14. 16:14:18

Sajna a hobbim miatt nem annyira praktikus a face számomra, így csak a feleségemnek van, de majd azzal belépek.
süti beállítások módosítása