Mindennapi betevő Xiaomi mániásoknak.

Xiaomi Mi A2 és Mi A2 Lite: Különbségek és hasonlóságok, segítünk választani

2018. október 02. - omixia

Idén két verzióban érkezett a Xiaomi tiszta Androiddal szerelt telefonja, a kérdés melyik kell majd neked.

Xiaomi Mi A2 and Mi A2 Lite


 

Bevezető

Tavaly a Xiaomi a Google-lal kötött Android One partnerségnek köszönhetően piacra dobta a Xiaomi Mi A1 telefont, 2018-ban a legtöbb értékesítés díját tudta besöpörni a cég középkategóriás telefonjai között. Ilyen csodás kezdés után biztosak lehettünk abban, hogy érkezik a folytatás, a kérdés csak az volt, sikerül-e megismételni a sikert. Idő közben az A2 megérkezett, ráadásul nem is egy, hanem rögtön két változatban, a két telefon pedig a nevén kívül semmiben sem hasonlít egymásra. Ebben a cikkben összevetjük az új Pure Android rendszerrel érkező Xiaomi telefonokat, hogy segítsünk neked dönteni.


 

Xiaomi Mi A2 vs. Mi A2 Lite: Specifikáció

Vessünk egy pillantást a Xiaomi két új Android One okostelefonjának, a Xiaomi Mi A2-nek és a Mi A2 Lite-nak a specifikációira.

Terméknév

Xiaomi Mi A2 Global Verzió

Xiaomi Mi A2 Lite Global Verzió

Kijelző

5,99 hüvelykes, 18:9-es kijelző, 2160 × 1080 FHD +, 403 PPI, 1500:1 kontrasztarány

5,84 hüvelykes 1080 × 2280 FHD +, 432PPI, 1500:1 kontrasztarány

Központi egység

Qualcomm Snapdragon 660 AIE, mesterséges intelligencia motorral

Qualcomm Snapdragon 625, 8 maggal és akár 2 GHz-es órajellel

Kamera

20 MP elülső kamera, 12MP + 20MP hátsó kamera

5 MP elülső kamera, 12 MP + 5 MP AI kettős hátsó kamera

Akkumulátor

3010 mAh

4000 mAh

RAM+ROM

4 + 32 GB / 4 + 64 GB / 6 + 128 GB

3 + 32 GB / 4 + 64 GB

Külső memória

Nem támogatott

Támogatja a maximum 256 GB-os memóriakártyákat

SIM kártyahely

Dual Nano-SIM kártyahely

Nano-SIM + Nano-SIM + bővíthető microSD kártya


 

Xiaomi Mi A2 vs Mi A2 Lite: a legfontosabb különbségek

Kijelző

Ha ránézünk a két telefonra egyértelműen látszik a különbség. Az egyiken van notch, a másikon nincs. A különbsége persze ennél sokkal mélyebb, egészen a központi egységig terjed.

A kijelzőnél például mind a két telefon FHD+ jelölést kapott, de ez esetben két különböző felbontást takar, de mind a kettő nagyobb, mint a szabvány FHD 1920 x 1080 pixeles felbontása. Az Mi A2 notch nélküli kijelzője 18:9-es oldalaránnyal, 5,99 colos képátlóval és 2160 x 1080 pixeles felbontással rendelkezik, míg az Mi A2 Lite egy 5,84 colos képátlóval és 2220 x 1080 pixeles kijelzővel büszkélkedhet.  Nyilvánvaló, hogy a kisebb képátló + nagyobb felbontás magasabb pixelszámot eredményez azonos méretű területen, így az Mi A2 Lite képe élesebb, a betűk és vonalak recézettsége kisebb lesz. Amiben a két megjelenítő egyezik még a felhasznált technológia. Mind a két telefonban IPS panel dolgozik.

Központi egység

625vs660

Az Mi A2 a Snapdragon 660 nyolcmagos processzorral működik (négy 2 GHz-es Kryo 260 és négy 1,8 GHz-es Kryo 260 maggal). A Mi A2 Lite a Snapdragon 625-öt használja, ami bár a ráncfelvarrott darab így sem túl fiatal. A processzorban nyolc ARM Cortex-A53 mag dolgozik, amik közül a gyorsabbak akár 2 GHz-en is működhetnek. A játékhoz és multimédiához az Mi A2 az Adreno 512-öt, az Mi A2 Lite az Adreno 506-ot használja.

RAM és ROM

qualcomm snapdragon 660

Mindkét telefon esetében több kiépítés közül választhatunk attól függően, hogy mire van szükségünk, illetve mit enged pénztárcánk. Egyértelmű, hogy az Mi A2 a drágább, fejlettebb telefon, így abban elérhető akár a 64 GB memória 128 GB beépített tárral társítva, míg az Mi A2 Lite verzióban a maximum a 4+64 GB-os kiépítés.

Egyéb különbség

Qualcomm Snapdragon 625 810x456

Úgy tűnik, hogy egyre inkább elterjed a gyakorlat, miszerint nem szükséges a telefonokra 3,5-ös jack csatlakozót tenni. A korábban csak csúcs telefonoknál tapasztalható változás már a középkategóriába is egyre gyakrabban jelenik meg, így az Mi A2 esetén sem érdemes már a régi fejhallgató csatlakozót keresgélni. Van helyette többcélú USB Type-C. Ezzel szemben az Mi A2 Lite még kapott a hagyományos fülescsatlakozóból. körében is elterjedt. Így a Mi A2-nek nincs fejhallgató-csatlakozója - ehelyett kapja a többcélú USB-C portot és a Bluetooth-kapcsolatot. Ezzel szemben a Mi A2 Lite tartotta a fejhallgató-csatlakozót.

Nézzük most a két telefont külön-külön!


 

Xiaomi Mi A2: nagy teljesítmény olcsón

A két telefon közül az Mi A2 rendelkezik a hagyományosabb dizájnnal. A mára megszokott nyúlánk kijelző alatt és felett is van egy kicsit vastagabb keret, a szenzorok és az előlapi kamerák a megszokott helyen, felül helyezkednek el.

xiaomi a2 2

Ahogy feljebb olvashattátok az Mi A2 nagyon jó kijelzővel rendelkezik. Az IPS technológia kiforrott, jó fényerővel és ragyogó kontraszttal rendelkezik, a színhűség kiváló, és nagyon jók a betekintési szögek. Egy mai középkategóriás telefonnál már elvárható követelmény a FHD vagy FHD+ felbontás. A kijelző felett a széleinél kerekített 2,5 D-s üveg található, ami a kerekítés miatt könnyebb használatot tesz lehetővé.

A telefon processzora, a Snapdragon 660 egy igazi Best Buy megoldás, erős, de még sem megfizethetetlen, ráadásul modern is, tartalmaz már mesterséges intelligencia gyorsítást, kezeli a legújabb mobil adatkapcsolat szabványokat, a nagyfelbontású kijelzőket és kamerákat

xiaomi a2 1

A telefon energiaellátását egy 3010 mAh kapacitású akkumulátor látja el. Természetesen van ac szabványú wifi, Bluetooth 5.0-ot és USB Type-C a gyors és hatékony kommunikációhoz más eszközökkel. A fényképezőgépek sem rosszak, az Mi A2 a hátlapon egy 12 és egy 20 megapixeles kamerapárost dolgoztat, az előlapon pedig egy 20 megapixelest, amihez kapunk mesterséges intelligenciával támogatott portré módot is.


 

Xiaomi Mi A2 Lite: az átdizájnolt Mi A1

A Xiaomi Mi A2 Lite hardvere ismerős lehet más telefonokból, többek között a közvetlen előd Mi A1-ből. Mivel a központi egység megegyezik meg kell egyeznie a processzornak s a grafikus gyorsítónak is, és természetesen minden másnak is, ami a SoC-ba van integrálva. Bár a Snapdragon 625 újabb változata sem mai gyerek, azért még mindig megállja a helyét, szerintünk teljesen elegendő egy középkategóriás, sőt kicsit túl is teljesít, ha egy alsó-középkategóriás telefonba kerül.

Xiaomi Mi A2 Lite 2

Viszont a kamerák változtak az elődhöz képest, hiszen azon hátul dupla 12 megapixeles megoldás volt, addig az A2 Lite egy 12+5 megapixeles kombót hordoz.

Ami viszont azonnal észrevehető az a kijelzőt érintő különbség. Az Mi A1 a régi iskola szerinti, hagyományos FHD kijelzőt használta 1920 x 1080 pixeles felbontással, addig az Mi A2 Lite a legújabb trendnek megfelelő notch-csal csúfított panelt kapta 2280 x 1080 pixeles felbontással. A kijelző képátlója nőt, az A1 5,5 colos, az A2 Lite 5,8 colos kijelzőt kapott, de ez a módosult oldalarány miatt csak magasabb, de nem szélesebb panelt eredményezett. Ez azt jelenti, hogy az egykezes használat nem lett nehezebb, bár könnyűnek így sem merném mondani.

További érdekesség, vagy inkább érthetetlenség, hogy míg az Mi A1 USB Type-C csatlakozót kapott, emellett pedig megőrizte a jó öreg 3,5-ös jack aljzatot, addig az Mi A2 Lite esetén a cég visszalépett a microUSB csatlakozóra. Tényleg érthetetlen a dolog, de azért nem elviselhetetlen a változás.


 

Miért érdemes Android One készüléket vásárolni?

Az Android One egy olyan Android-verzió, amelyet kifejezetten arra terveztek, hogy nagyszerű teljesítményt nyújtson a költséghatékony telefonokon is. Ezt több módon érik el. Először is, ez egy nagyon egyszerű verziója az Androidnak - ezért nincs sok szükségtelen funkció beépítve, ez pedig gyorsabbá, energiatakarékosabbá teszi a készülékeket, gördülékeny futást eredményez gyengébb hardver esetén is. Másodszor, mivel a rendszer teljesen a Google tervezőinek elképzelése szerinti, abba nem nyúl bele harmadik fél, például a telefon gyártója, zavartalanul élvezhetjük a Google által nyújtott Android élményt. Az, hogy a rendszer vázoltatások nélkül kerül a telefonokra azzal az előnnyel is jár, hogy szinte rögtön megérkezik rá minden javítás, sőt, várhatóan jó néhány évig a legfrissebb Android verziót is megkapjuk hozzájuk.


 

Következtetés

A Xiaomi Mi A2 Lite és az Mi A2 két teljesen eltérő telefon. Míg az A2 Lite az előd újra gondolásának tekinthető, addig az A2 egy teljesen új fejlesztés.

A Xiaomi Mi A1 esetén a tiszta Android verzió mellett a másik nagy pozitívum a kamerák minősége volt. Azon az áron akkor nem nagyon volt jobb alternatíva, amit saját tapasztalatból is meg tudok erősíteni, a mai napig használunk otthon egy ilyen telefont, és remek fotók készülnek vele.

Az utódok megjelenése előtt a legfőbb kérdés az volt, hogy kamerák terén teljesíti-e az elvásárokat az új telefon, illetve most már tudjuk, telefonok. A válasz nem teljesen egyértelmű. Az Mi A2 esetén mondhatjuk, hogy a kamerák jók, de annyira még sem emelkednek ki a mezőnyből, mint anno az előd a dupla 12 megapixeles megoldásával. Az A2 Lite kamerái sem rosszak, de ezek végképp nem mondhatók se extrának, se kiemelkedőnek, inkább csak átlagosak a Xiaomi kínálatában.

Xiaomi Mi A2 Lite 1

Az Mi A2-nek és az Mi A2 Lite-nak is vannak feledhetőbb megoldásai. Az A2 Lite kijelzője - bár a notch nem a kedvencünk – a kisebb képátló és a magasabb felbontás miatt jobbnak mondható, mint a drágább testvéré. Akkumulátor terén is ez a helyzet, hiszen az olcsóbb telefonba nagyobb kapacitású darab került. Igaz a processzor régebbi, valószínűleg kicsit több energia kell neki, de az A2 3000 mAh kapacitású akkumulátora tényleg nem túl acélos.

Viszont, az A2-ben egy fejlettebb és jóval erősebb központi egység került, és mivel lényegében minden hardver összetevő ebbe van integrálva, a hardver szinte minden komponense erősebb, jobb, modernebb, fejlettebb, mint az Mi A2 Lite-ban lévő. Az Mi A2 kamerái is jobbak, sokkal inkább tükrözi a telefon az előd koncepcióját.

Ahogy látható, a választás nem egyszerű, hiszen hiányosságok és pozitívumok mind a két oldalon vannak. Magunk részéről kicsit feleslegesnek érezzük az Mi A2 Lite megjelenését, az egyetlen érv mellette az, hogy még olcsóbb kategóriában is vásárolhatunk Android One készüléket. Ezzel együtt jobban örültünk volna egy olyan telefonnak, ami az Mi A2 és a Lite verzió erényeit összegyúrja egy készülékbe.

mia2 mia2lite

Ha meg szeretnéd vásárolni valamelyik telefont, akkor figyelj oda, hogy Global verziós készüléket válassz, ami ismeri az itthon használatos B20 800 MHz-es LTE sávot, és persze tud magyarul is. Szállítási módnál válaszd az EU Priority Line vagy Priority Line szállítást, hogy ne kelljen további költségekkel, vámmal vagy ÁFA-val számolnod! Figyeld oldalunkat, mert ezekre a telefonokra sűrűn kapunk akciós ajánlatot.

A Xiaomi Mi A2 Lite változatok itt találod: Xiaomi A2 Lite többféle kiépítésben

 A Xiaomi Mi A2 változatokat itt találod: Xiaomi Mi A2 többféle kiépítésben

Iratkozz fel kuponkód hírlevelünkre, és minden nap postaládádba érkeznek a legfrissebb akciók: Kuponkód hírlevél

Figyeld kuponkód kereső oldalunkat, és minden vásárlás előtt nézd meg, nincs-e élő akció az általad kinézett termékre: Kínai kuponkód kereső

Ha nem vagy gyakorlott vásárló a kínai áruházakban, akkor olvasd el cikkünket és válj profivá: Így vásárolj a nagyobb kínai áruházakban

A bejegyzés trackback címe:

https://xiaomiblog.blog.hu/api/trackback/id/tr10014275721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fantomasz85 2018.10.05. 09:02:32

Nagyon szerettem volna A2-t, de a kicsi akku, a jack és az SD kártya mellőzése számomra nem elfogadható, a Lite pedig a viszonylag régi és számomra nem kellően erős processzor miatt esett ki. Jó lett volna, ha az A1 kamerás megoldását vitték volna tovább. Végül legyőzve a MIUI iránt érzett ellenszenvet egy Note 5 lett a választott készülék. Nem bántam meg, nagyon nem! Talán lesz majd A3 valamikor a távolabbi jövőben megfelelő paraméterekkel...

omixia 2018.10.05. 09:08:41

@fantomasz85: Hasonlóan érzek én is, nálunk sem lesz upgrade, marad az A1 még egy darabig.
süti beállítások módosítása