Mindennapi betevő Xiaomi mániásoknak.

Xiaomi Gateway teszt, avagy okosotthont építünk!

2018. április 22. - omixia

Végre a gyakorlatban is belefogunk az építkezésbe, tartsatok velünk!

xiaomi-gateway-2.jpg

Bevezető

Ez a cikk az okosotthonos sorozatunk harmadik része, az első kettőhöz alább lesznek a hivatkozások. Ha a kedvcsinálót nem is olvassátok el, a Xiaomi okosotthon alapozót mindenképpen szeretnénk figyelmetekbe ajánlani, mert anélkül lehet, hogy nem lesz minden világos, amit ebben a cikkben olvashattok.

  1. 5 jó ok, amiért szükséged lehet okos otthonra

  2. Okosotthon alapozó Xiaomi rendszer építéséhez

Amikor ezt a cikksorozatot kitaláltam világos elképzelésem volt a struktúráról, de ahogy érkeztek sorban a megrendelt eszközök, ahogy kezdtem a rendszert összerakni egyre inkább szétesett a fejemben a cikkek struktúrája. Olyan szinten függ össze minden a többi rendszer béli komponenssel, hogy nagyon nehéz őket a funkciók alapján szétválasztani. Hogy egy példával éljek, a Gatewaynél be kellene mutatnom, hogy lehet a szenzorokat hozzáadni és különböző eseményeket beállítani, de amíg nem jutok a cikkeknél a szenzorokig, addig ezt nem tudom megtenni. Persze könnyű azt mondani, hogy akkor rakjuk ebbe a cikkbe a szenzorokat, de ezzel az erővel akkor ide kéne kerülni a kapcsolóknak, az okoségüknek és minden másnak is, a cikk pedig nem állna meg 30 oldal alatt.

xiaomi gateway 1

Szóval, ezzel a hosszú bevezetővel előre mentegetőzök, hogy miért lesz néhol kicsit kevés a leírás egyes funkciókhoz. Ahol úgy érzitek, hogy lehetett volna több is, oda később vissza fogunk kanyarodni, de ha nem értek rá, akkor a kommentek között kérdezhettek is nyugodtan.

 

Xiaomi Mi Home

Mielőtt belefognánk a Gateway bemutatójába egy pár mondat erejéig időzzünk el a Xiaomi okosotthon alkalmazásában. Tényleg nem sokat, csak annyit, hogy a később bemutatandó beállítások közben ne kelljen az alapvető funkciók hangolásával foglalkozni.

Xiaomi Gateway 11

A telefonotokhoz rendelt internetes áruházban megtaláljátok a programot, kivétel ez alól a mobil Windows verziót használók egyre csökkenő csoportja.

A telepítés után van néhány olyan dolog, amit mindenképpen be kell állítanotok.

  1. Szükségetek lesz egy Mi accountra, vagyis regisztrálnotok kell egy felhasználónevet és jelszót, enélkül nem tudjátok a programot használni.
  2. Telepítés után a program nyelvét állítsátok angolra, a helyet Mainlandra. Ez utóbbi a kínai szerver, de egyelőre csak itt garantált, hogy minden eszközt hozzá tudsz majd adni a rendszerhez.

Xiaomi Gateway 12

Az új eszközök rendszerhez adása WiFi-s kütyük esetén lényegében megegyezik. Van automata keresésre mód, ha ott megtaláljuk az új összetevőt, megadjuk neki, hogy melyik WiFi kapcsolatunkat használja (ez az otthoni WiFi-d), aztán hagyjuk, hogy csatlakozzon. Ha a csatlakozás nem sikerül, akkor az esetek többségében a router DNS beállításával lesz gond. Nálam a Digi szolgáltat, a routerükben az alapértelmezett DNS a router saját címe, emlékeim szerint a 192.168.0.1. Ez nekünk nem jó, át kell állítani a DNS-t a Google szervereire, így használjuk elsődleges DNS-nek a 8.8.8.8, másodlagosnak a 8.8.4.4-es címet.

Xiaomi Gateway 5

Ha csatlakozott az eszköz, akkor meg kell adnod, hogy a lakásod melyik helyiségében használod, így lényegében csoportokba foglalod az okoseszközöket. (nappali, háló, stb.)

Az új eszközt a program nyitóoldalára a Manage gombra kattintva tudod kitenni. megnyitva a Manage lapot az eszközt jelöljük ki (megjelenik egy kis zöld pipa mellette), ezután kint lesz az okosotthon alkalmazás nyitólapján is.

Ha valamit nem értetek, akkor türelem, előbb utóbb meg fogtok világosodni. ?

 

Xiaomi Gateway

Ha nem haragszotok, akkor a csomagolásról most nem írok, és nem mesélem el azt sem, hogy néz ki, ezt a képeken látjátok. Ami fontos, hogy nem EU dugós, így egy rendes átalakítót rendelni kell hozzá, ez szerencsére csak 1-2 dolláros költség.

A beüzemelés egyszerű, konnektorba bedugjuk, Mi Home appban megkeressük, megadjuk neki melyik WiFi hálózatot használja, és már kész is vagyunk.

A Xiaomi Gateway-t sok cikkben, mint a Xiaomi okosotthon lelkét vagy központját írják le, pedig ez nem, vagy legalábbis nem teljesen igaz. A Gateway is csak egy eszköz a rendszerben és sok esetben nincs is semmi szükség a megvásárlására. Azt szokták írni, hogy ezen keresztül lehet mindenféle automatizmusokat beállítani, de ez is csak részben igaz, mert automatizmus is sok féle van, és közel sem kell mindenhez a Gateway. Teszem azt, ha a telefonomra bejövő hívásra akarok automatizmust beállítani, például, hogy halkuljon el a TV, ahhoz nem lesz szükség a Gatewayre.

xiaomi gateway 4

Miért mondják ezt mégis a rendszer lelkének? A Zigbee eszközök miatt. A Gateway tulajdonképpen egy átjáró a kétfajta vezeték nélküli megoldással üzemelő eszközök csoportja között. A Zigbee eszközök, mint az okoskonnektorok egy része, a falikapcsolók és szenzorok nem tudnak másképp a rendszerrel kommunikálni, csak egy központi egységen keresztül. Ez lesz a Gateway. Ismét csak vissza kell utalnom az okosotthon alapozó cikkre, amiben kicsit részletesebben is megismerkedhettek a Zigbee hálózatok működésével.

Xiaomi Gateway 8

Szóval, a lényeg az, hogy a Gateway szó nagyon jól lefedi ennek az eszköznek a szerepét a Xiaomi okosotthon rendszerben. Nem központ ez a szó szoros értelmében, inkább egy kapu, egy átjáró a WiFi-s és a Zigbee eszközök között. De azért csomópont is, viszont kizárólag a Zigbee hálózat oldalán.

Persze, a Xiaominál, ha már mindenképp kell egy Gateway a rendszerbe, megpróbáltak neki plusz, hasznos funkciókat is adni. Ezeket három csoportba foglalhatjuk össze, úgy, mint biztonság, szórakozás és világítás. Az első kettőhöz a mérnökök egy hangszórót, az utolsóhoz pedig egy RGB-ledes világítást építettek be.

 

Biztonság

A biztonsági funkciók terén a Gateway valódi központ lesz, ténylegesen a lelke a rendszernek. Ennek egyszerű oka az, hogy a biztonsági feladatok ellátásáért felelős ajtó és ablaknyitást érzékelő szenzorok és mozgásérzékelők mind Zigbee hálózaton működnek, így kell nekik a Gateway szolgáltatta kapu, vagy mondjuk inkább úgy, átjáró. Más kérdés, hogy a Xiaomi azt mondja, ha már itt ez az eszköz, ha már tettünk bele hangszórót, akkor miért ne legyen ez a sziréna is egyben? Igazuk van, fülsiketítően tud szólni, talán az egyetlen negatívum, hogy ha megtalálja a betörő és kihúzza a konnektorból, akkor oda a hatásnak. Még szerencse, hogy a riasztással egyidőben tud a telefonunkra riasztást küldeni.

Xiaomi Gateway 9

Vagyis a biztonsági funkciók központja valóban a Gateway lesz, veszi az érzékelők jeleit, riasztást küld nekünk, bekapcsolja a szirénát, amire a beépített hangszórót használja.

Szórakozás

A Xiaomi itt a beépített hangszórót és a WiFi kapcsolaton elérhető internetet használta fel, ezekkel tudunk online rádiókat hallgatni. Mint a legtöbb Xiaomi eszköznél, úgy itt is kínai a lokalizáció, vagyis az elérhető rádiók is kínaiak. Pontosabban kínaiak lennének, ha nem lenne annyi más országban élő felhasználó, akiket csöppet sem érdekel a kínai zene. Szerencsére vannak ilyenek sokan, van is rá megoldás, hogy több nemzetközi, például hazai adót is felvegyünk a kínálatba.

Xiaomi Gateway 13

Ahhoz, hogy hazai rádiókat is hallgathassunk két dolgot kell tenned.

  1. Töltsd le a DNS Changer nevű appot Androidos telefonodra (nem tudom, hogy iPhone esetén van-e ilyen, ha igen, akkor kérlek Titeket írjátok meg, hogy ki tudjam egészíteni a cikket)
  2. Az applikációban válaszd a Custom DNS funkciót, és elsődleges DNS-nek írd be ezt: 82.146.38.202, másodlagosnak ezt: 8.8.8.8 Ha ezzel megvagy indítsd a programot!

Most már visszamehetsz a Gateway beállításaihoz, és az online rádióknál találsz egy rakat új csatornát.

Világítás

xiaomi gateway 6

A Xiaomi Gateway-ben találunk RGB ledekkel működő világítást is. Tudjuk vezérelni a fényerőt, a színt, illetve egyéb módon is finom hangolhatjuk a fényeket. Például beállíthatjuk, hogy a hét mely napjain, a napokon belül milyen idősávokban milyen fényt adjon. Én például éjszaka a sötétkék fényt szeretem, abszolút nem zavaró. Úgy állítottam be a világítást, hogy este kilenckor kapcsoljon be egy világoskék fény, este 11-től váltson át sötétkékre, és ez világítson reggel ötig.

 

Applikáció

A Xiaomi Gateway tehát, ahogy az eddigiekből is látszik nem egy földöntúli valami, egész egyszerű szerkezet, egyszerű funkciókkal. Más kérdés, hogy ha a teljes rendszer összeáll, akkor a különböző automatizmusok beállítása után szinte végtelen mennyiségű okosotthon funkció válik használhatóvá, de erről majd később. Most lássuk sok képpel, hogy állíthatjuk be a Gateway funkcióit!

Xiaomi Gateway 14

Amikor először megnyitod a Gateway szoftverét, akkor ez a fenti kép fogad majd (természetesen a Messages részben nem lesz semmi). A felső nagy zöld rész görgethető. Ahogy látszik, az első ablak a biztonsági funkciók aktiválására szolgál. Egyel arrébb görgetve a kék felület az internetrádió indítása, innen közvetlenül elérjük a kedvenc rádióinkat a nagy indítógomb alatti kis nyílról, léphetünk az adók között a jobb oldali, vezérelhetjük a hangerőt a baloldali kicsi gombbal. A harmadik ablak a világításé, színt és fényerőt választhatunk.

 

Xiaomi Gateway 15 Xiaomi Gateway 16

 

A beállításokat, mint minden Mi Home eszköznél a jobb felső három pöttyre kattintva érjük el. Az About gombot ne is nézd meg, hacsak nem tudsz Kínaiul. Az Automation rész, mint a többi eszköznél az automatizmusok beállítására szolgál, ide még vissza fogunk kanyarodni.

Xiaomi Gateway 17

A General Settings alatt több dolgot is találunk.

  • Megváltoztathatjuk az eszköz nevét, ezt a nevet fogjuk az Mi Home alkalmazásban látni
  • A biztonsági beállításnál jelszavazhatjuk az eszközt
  • Share device, ahogy a neve is mutatja az eszköz megosztására szolgál. Itt fontos tudni, hogy a ahhoz, hogy mással is megoszd egy eszköz vezérlését két dolog kell. Az egyik, hogy rendelkezzen ő is Mi accounttal, a másik, hogy a hozzá feltelepített Mi Home alkalmazás ugyan arra a szerverre kapcsolódjon, ez nálunk a kínai szerver.
  • Manage Locations pontnál megmondhatjuk, hogy az adott eszköz házunk melyik helyiségében található, így csoportokba rendezhetjük az okoseszközöket
  • Check firmware updates, nem szorul magyarázatra
  • Remove device egyértelmű
  • Add home screen shortcut gombbal parancsikont rakhatunk az asztalra, hogy gyorsan elérjük az eszközt.
  • Network info megint egyértelmű
  • Feedback részen üzenhetünk a fejlesztőnek, ezt még sosem próbáltam.

Xiaomi Gateway 18

Az utolsó pont a beállításokál a Help itt találunk és kérhetünk segítséget, ha tudsz kínaiul biztos hasznos lesz.

A beállítási lehetőségek itt még nem értek véget. A program indításakor alapértelmezetten a Gateway „fülön” találjuk magunkat, de van itt még egy Auto és egy Device fül is.

Xiaomi Gateway 19

Az Auto alatt a következő funkciók fogadnak minket:

  • Alert – a riasztáshoz kötődő beállítások, időzítés, riasztás hangereje és hangja és egyéb funkciók. Lehet például kutyaugatást választani, ha betörő lennék tuti beszarnék, ha settenkedés közben megszólalna az ugatás.
  • Induction night light – mozgásérzékelővel kombinálva irányfényként üzemelhet a Gateway, beállíthatunk fix időközt, amikor világít, illetve mozgásérzékelés esetén, hogy mennyi idő után kapcsoljon le
  • Timer Colored lamp – itt állíthatod be, akár napra, órára lebontva, hogy milyen fénnyel világítson az adott időben a lámpa
  • Lazy alarm clock – a lusták ellensége ez az ébresztő funkció, nem tudod az ágyból leállítani
  • Dorbell – Ha csengőnek használjuk a Gatewayt, akkor itt állíthatjuk be, hogy milyen kapcsolóval csöngetnek be hozzánk, milyen hangon szóljon a cseng és milyen legyen a hangerő.

A beállítások alatt láthatjuk, hogy milyen automata funkciókat állítottunk be (első üzembehelyezésnél itt sem lesz semmi), illetve ezeket a funkciókat ki- és bekapcsolhatjuk

Xiaomi Gateway 20

A Device fül egyértelmű ismét, itt a Zigbee hálózathoz tartozó, a Gateway által „felügyelt eszközök vannak, itt tudjuk az új eszközöket felvenni az alsó + jelzésre kattintva. Az egyes eszközök nevére kattintva állíthatunk be különböző automatizmusokat, kapcsolhatjuk például össze a falikapcsolót a mennyezeti égővel.

Nem fogjátok elhinni, de a beállítások végére is értünk. A különböző funkciók, mint például a mozgásérzékelő hatására működésbelépő funkciókat nem itt, hanem a mozgásérzékelős cikkben találjátok majd meg.

Mielőtt belevágnánk az összefoglalóba kanyarodjunk vissza az Automation részhez! Ez egy olyan fejezet a beállítások között, ami minden okoseszköz beállításai között megtalálható. A különböző automatizmusokat több helyen be tudjuk állítani, például azt, hogy egy szenzor bizonyos jelénél mit csináljon egy bizonyos lámpa be tudjuk állítani az adott lámpánál is és a szenzornál is, ami a jelet adja. Én praktikus okok miatt mindig az eszköznél állítom ezeket. Igaz, minden automatizmusnak lehet saját nevet adni, de akkor is, kevésbé keveredek el, ha például az okosizzóhoz kötődő beállítást az okosizzónál, és nem az őt vezérlő szenzornál adom meg. Ráadásul, az eszköznél, például a Gatewaynél rögtön látom is, milyen lehetőségeim vannak.

Xiaomi Gateway 21

Jelen esetben a különböző eseményekhez a Gateway különböző funkciói rendelhetők hozzá:

  1. Védelem mód ki- és bekapcsolása
  2. Gateway világítás - ki- bekapcsolás, fényerő és/vagy fény színének változása
  3. Rádióhoz kapcsolódó beállítások - indítás, megállítás, csatorna váltása, hangerő szabályzása
  4. Beállított csengőhang lejátszása

Ha már az automatizmus beállításánál tartunk, akkor ne maradjon ki egy példa sem, olyan, amihez nem kell más, csak a telefonod!

Új automatizmust a jobb felső sarokban található plusz jellel adhatunk hozzá. A szabály két részből áll. Az első az IF, vagy HA, a második a THEN, vagyis AKKOR rész. Ezt nyugodtan értelmezhetjük szó szerint, vagyis az első résznél beállítjuk, hogy ez és ez történik, akkor mi történjen.

Xiaomi Gateway 22

Például,

  • az IF részhez beállítjuk, hogy When receiving calls on Mi Phones - magyarul Ha hívást fogadunk az Mi telefonunkon
  • A THEN részhez pedig, hogy control radio/radio volume down

Akkor az történik, hogy ha bejövő hívásunk lesz, eközben pedig szól az internetes rádió, akkor a hangerő lehalkul, mi pedig nyugodtan tudunk majd telefonálni.

Xiaomi Gateway 10

Ugye, hogy nem bonyolult? Most képzeljétek el, hogy egy csomó szenzor van a lakásban, és ezek a szenzorok milliónyi, a fentihez hasonló apró, mégis nagyon hasznos funkcióval rendelkeznek. Na, ebből lesz az okosotthon!

 

 

Összefoglaló

Bár a cikk elején azt olvashattátok, hogy végre valóban elkezdjük építeni az okosotthont, ez csakrészben valósulhat meg, mert ahhoz, hogy ezt megtegyük kelleni fognak a különböző szenzorok is. Szóval, ebben a cikkben lényegében csak a Gateway beállításaival ismerkedhettetek meg, kivéve az egy, telefonunkhoz kötődő automatizmus beállítását.

xiaomi gateway 3

Talán furcsának fogjátok találni, de a cikksorozat következő két része már megszületett, jó ideje olvasható is oldalunkon. Ezek pedig nem mások, mint az okoségővel, és az okoslámpával foglalkozó írásaink. Ez volt az első két okos otthon cucc, amit kipróbáltam, így ezekről születtek az első cikkek. Logikailag a Gateway után kell a sorozatba illeszteni őket, mert ezek lesznek azok az eszközök, amiket elsőként fogunk a szenzorokkal, kapcsolókkal működtetni.

Szóval, ha ezeket a régi cikkeket nem olvastad még, akkor itt az idő!

Okosotthon sorozatunkban eddig olvasható cikkek:

  1. 5 jó ok, amiért szükséged lehet okos otthonra

  2. Okosotthon alapozó Xiaomi rendszer építéséhez

  3. Xiaomi Gateway – kezdjük el az építkezést! - ezt a cikket olvasod
  4. Világítsunk okoségővel - Xiaomi Yeelight teszt sok titkos információval!

  5. Ezt is kipróbáltuk - Xiaomi Philips Eyecare asztali okoslámpa

+1. Söpör, porszívózik és fel is mos a Xiaomi Roborock S50 robotporszívója

 

A Xiaomi Gatewayt innen rendeltem: Xiaomi Gateway

Komplett okosotthon csomagot itt kapsz: Xiaomi Aquara Security kit

Nagyobb biztonsági csomag: Xiaomi 5 in 1 security kit

A bejegyzés trackback címe:

https://xiaomiblog.blog.hu/api/trackback/id/tr2713855896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

erzsébeti 2019.01.14. 20:08:41

Kedves Blogger!
Írásod hatására rendeltem néhány holmit az okos otthon építéshez. Ami eddig megjött Xiaomi gateway és Xiaomi Aqara single swich.
Gondjaim: iOS 12-n Mi home app látja a gatewayt de pl színbeállítást nem találok csak a színeket lehet váltani kb 6 verzióban... a swich jól működik mint szimpla kapcsoló, de eszközként nem lehet hozzáadni az apphoz mert ilyen eszköz abban egyszerűen nem választható ki...
Az aqara home appban először a hub-ot kellene regisztrálni de az app által elvárt 8 jegyű kód ehhez a termékhez egyáltalán sehol nincs...
Ilyenkor mi van???? Van egy hubom amihez nem lehet semmit kapcsolni mert az appban nincsenek pl kapcsolók... az “egyszerű” xiaomi nem működik együtt az aqara-val?

Andubandu 2019.01.14. 20:08:46

Kedves Blogger! Szerinted egy gateway megvásárlása megoldaná azt a problémát, miszerint a xiaomi mi robotporszívóm képtelen a wifimmel kommunikálni? Semmilyen megoldást nem találtunk, váltottam régiót többször az appban, pár fórum ezt írta, se semmi. Köszi a tanácsot. Andu

omixia 2019.01.14. 20:11:22

@erzsébeti: Üdv!
Elnézést, csak most vettem észre a kérdéseket. Az Mi Home appban mainland china legyen a területi beállítás. Ez sok mindent orvosolni fog. Minden eszközt fel kell venni újra a kínai szerverre, azokat is, amik most működnek.

omixia 2019.01.14. 20:12:31

@Andubandu: Én egy másik routert próbálnék ki, főleg, ha például UPC-s amit használsz.

Andubandu 2019.01.21. 00:09:47

Igen, upc-s... Akkor kérek segítséget, köszönöm!

Balazs089 2019.01.29. 22:28:35

Szia!
xiaomi mi universal remote vettem, de nem bírok vele... connecting to network timed out :(

van ötleted? (UPC wifi router)

Viktor Muka 2019.01.29. 22:28:53

Kedves Blogger,

átírtam a DNS-t, és előtte Mainland China-rá is a területet, a Gateway csatlakozásnál mégis "Connecting to network time out" hiba, és nem csatlakozik, és az eszköz se villog semmilyen színnel. Invitel a net. Mi lehet a gond?

Köszönöm

Ledon 2019.02.15. 12:51:56

Kedves Blogger.
Nálam a Gatewayben nincs olyan lehetőség amiket leírtál. Pontosabban a bejövő hívás esetén történő beállítások. Lehet, hogy ez csak Iphone-n működik? Az én telefonom Xiaomi Redmi Note 5. Elméletileg a Gateway 2-em van. MIUI rajongói fórumban is feltettem a kérdést, de választ nem kaptam, ellenben más is jelezte, hogy neki sincs ilyen opció.

omixia 2019.02.15. 13:02:25

@Ledon: úgy tűnik a friss szoftverből ez kimaradt. Itt van a kép az akkori állapotról amikor a cikket írtam. www.hoc.hu/images/stories/cikkek/2018/aprilis/Xiaomi_Gateway/Xiaomi_Gateway_10.png

h4z4rd 2019.04.04. 16:57:00

Üdv! A MiHome-ot letöltve már meg is akadtam, ugyanis nincs Mainland, pusztán China opció. Ez is megteszi?

Köszönöm előre is a választ.

omixia 2019.04.04. 16:57:38

@h4z4rd: Szia, igen közben ennyit változott a dolog, a kína teljesen jó, megegyezik a régi beállítással.

fool 2019.05.29. 14:07:14

Szia!
Jól jönne egy kis segítség.
A UPC-s modemben nem lehet DNS-t állítani (mert miért is állítgatná ezt az egyszer user).
Jó lenne ha updatelnéd a leírásodat, mert pl az új MiHome appokban (Android) nem választható a "Mainland China" szerver. Letöltöttem hát régebbi verziókat, ok, azokban választható volt, de azok pl nem is látták az eszközt amikor átállítottam "Mainland China" szerverre és manuálisan sem lehetett hozzáadni. Az eredmény minden esetben ugyanaz, a harmadik szakasznál, ahol a routerrel kellene kapcsolódni "Connecting to network timed out" hibával elszáll a folyamat. A net tele van ezzel a hibával már hónapok óta, mégsem történt semmi. Sehol egy javítás, firmware update, vagy bármi és közben tovább árusítják ezeket a useless papírnehezékeket. Egyébként is, milyen termék az, amit a boltból kihozva agyon kell hackelni, hogy működjön?!
Iszonyú nagyon csalódtam a Xiaomiban.

omixia 2019.05.29. 14:14:19

@fool: Szia, megpróbálok majd időt szakítani a frissítésre, de napi 14-16 óra cikk és hírírás, valamint két másfél éves gyerek mellett ez nem könnyű. Azért majd nyáron talán erre is jut idő.

A hekkelés problémát nem értem. Nem kell a Xiaomi eszközökön semmit hekkelni, egyszerűen csak ki kell engedni az adatforgalmat a netre. Ez nem gondolnám, hogy a Xiaomi hibája lenne, főleg, hogy ritka nagy marhaság alapértelmezetten a saját router IP-re állítani a DNS-t. Amúgy meg a UPC egyébként is elég tetü cég, annyi mindent tiltanak alapból, hogy a fix ip-s szolgáltatásukon még egy nyamvadt levelezőszervert sem lehet működtetni mert még az smtp portok is zárva vannak. Szóval, bár nem tisztem a Xiaomit védeni, azért a normális szolgáltatóknál, mint például a DIGI-nél, ami nálam is van, könnyedén megoldható a dolog.

regbor 2019.08.01. 17:55:31

T. Omixia!
Megrendeltem a Xiaomi kezdő csomagot. Elkezdtem beüzemelni, de nem minden akar működni. Például nálam nincs internetes rádió, bár ez a legkisebb probléma. Sokkal nagyobb gond, hogy az eredeti csomagban csak két ablaknyitás érzékelő van, és nem is lehet itthon külön plusszban rendelni. Találtam Aquara érzékelőt külön a neten, meg is rendeltem, meg is érkezett, de sajnos a HUB nem ismeri fel. Pedig elvileg ez is Aquara. Lehet, hogy potyára rendeltem? A másik gondom, hogy az érzékelők beállításánál azt választottam, hogy a hangjelzésen kívül küldjön üzenetet a telefonomra. Nos, ez a funkció sem akar működni, pedig már háromszor végigböngésztem a menürendszert. Hol lehet ezt a funkciót aktiválni, vagy pontosítani. Továbbá az is érdekelne, hogy a feleségem telefonját is bevettem a rendszerbe, ezt el is fogadta a rendszer. Megoldható-e, hogy mindkét telefonon megjelenjen az üzenet?
Előre is köszönöm a segítséget!
süti beállítások módosítása