Mindennapi betevő Xiaomi mániásoknak.

Kiszámoltuk mennyi idő alatt térül meg egy elektromos roller Budapesten

2018. február 20. - omixia

Itt vannak a költségek, eldöntheted, hogy buszozol vagy rollerezel.

xiaomi_elektromos_roller_2.jpg 

Amíg városban laktam előszeretettel használtak a kerékpáromat a közlekedésre. Kényelmesen, gyorsan és egyéb költségektől mentesen jutottam el mindenhova. Igaz, hidegben jobban fel kellett öltözni, de cserébe nem voltam a menetrendhez kötve, csúcsidőben nem kellett izzadt emberekkel zötyögni, és nyáron, ha úgy volt kedvem megállhattam egy fagyira hazafelé menet.

A közösségi közlekedés amúgy jó dolog lenne, és ne legyünk igazságtalanok, Budapesten, ha lassan is, azért van némi fejlődés. Vannak újabb buszok, villamosok, és a fonódó is nagyon jól sikerült szerintem. De azért van alternatíva, és nem csak a kerékpár, hanem az egyre szaporodó elektromos közlekedési eszközök is. Ezek közül némelyik már annyira olcsó, hogy érdemes kiszámolni mennyi idő alatt hozza vissza az árát, és kezd el "nyereséget" termelni, vagyis mennyit takarítunk meg a BKV (BKK) áraihoz képest.

xiaomi_elektromos_roller_3.jpg

Kiszemeltem a feladatra a Xiaomi elektromos rollere, a Youth Edition, ami jól olvassátok, már egy olcsóbb telefon áráért megvásárolható. Ez Youth Edition névre keresztelt roller Kínából rendelhető, az ára pedig ténylegesen annyi, amennyit táblázatban olvashattok, vagyis az oldal alján lévő hivatkozásra kattintva nem kell rá se vámot, se ÁFA-t fizetni pluszban.

Lássuk hát mennyire jön ki a roller üzemeltetése!

 

  • BKK budapesti bérlet ára: 9500 Ft/hó - 114 000 Ft/év
  • BKK menetjegy ára: 350 Ft
  • Áram átlagára: 35 Ft/kWh
  • Motor teljesítménye: 250 watt
  • Roller hatótáv egy töltéssel: 15-20 Km
  • Munkanapok száma 2018-ban: 250

 

Számoljunk! A példa kedvéért a munkahelyünk legyen 10 kilométerre. Ez városon belül elég nagy távolság, de merjünk nagyok lenni! Ez napi 20 kilométeres utat jelent. A roller maximum sebessége 25 Km/h, de legyünk pesszimisták, mondjuk, hogy 20 kilométer per órás sebességre képes, vagyis így kereken 1 óra alatt tesszük meg. A roller fogyasztása egy óra alatt 0,25 kWh, aminek az ára 8,75 forint. Tehát mondhatjuk, hogy naponta 8,75 forintba kerül az elfogyasztott áram.

xiaomi_elektromos_roller_1.jpg

Most megvan a napi fogyasztás, ezt szorozzuk meg a munkanapok számával, és meg is kapjuk, hogy 2187 forintért közlekedünk egy éven keresztül. A roller ára jelenleg, ha nem találunk hozzá kuponos akciót, akkor 95 ezer forint.

Mit jelent ez?

Azt jelenti, hogy a roller ára és az egy éves áramköltség pontosan 10,23 hónap alatt térül meg. Persze az is igaz, hogy a rolleren fogy például a gumi, lehet, hogy néha azért a fékbetéteket sem árt cserélni, szóval mondhatjuk, hogy minden költséget alapul véve, a roller 1 év alatt hozza vissza az árát, attól kezdve minden évben megspórolunk vele közel 100 ezer forintot? Ez milyen ajánlat? Veszel egy elektromos rollert és a megspórolt pénzből mész nyaralni? Frankó.

xiaomi_elektromos_roller_4.jpg

Persze legyünk igazságosak, ez a roller a gyengébbik fajta, ami például emelkedőkre nem annyira alkalmas. A nagyobb verzió drágább is, többet is fogyaszt, így annak a megtérülése nagyjából másfél év lesz, ha pedig a csúcs szuper Xiaomi Ninebot Plus Electric tetszik meg a 800 wattos teljesítményével, a giroszkópos önjárós, helyettünk a bevásárlást hazacipelős funkcióival, akkor számolhatunk 2 évet is.

A rollereket itt találod meg:

A bejegyzés trackback címe:

https://xiaomiblog.blog.hu/api/trackback/id/tr4413683622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

brumm.a.tejbe 2018.02.22. 22:29:19

Hmm.. azaz télen is, esőben is ezzel kéne menni? Szimpatikus a roller de szerintem munkába járásra csak rövidebb távokra és normális időben való (a mai hóesésben például tuti nem mennék vele)

Nbl 2018.02.28. 00:00:43

Ez az egész megtérülés hülyeség, ahogy mondták, nyilván nem fogsz hóban és esőben ezzel járni, plusz soha nem fogsz 10km-es úton 20-as átlagot menni, ha meg mégis, akkor ott a kerékpár vagy a robogó is alternatíva.
És bár az áram ára az egész kalkulációban marginális, elég lazán 100%-os hatásfokkal számoltál.
süti beállítások módosítása