Mindennapi betevő Xiaomi mániásoknak.

Tudtad, hogy ez az 5 legkúlabb Xiaomi cucc idén februárban?

2018. február 26. - omixia

Ennél menőbb dolgokat ma nem találsz a kedvenc gyártónktól!

xiaomi top cimlap

A cikksorozat első részében az 5000- másodikban a 20 ezer forint alatti legjobb kütyökből ajánlottunk. Harmadik cikkünkben nem szabtunk felső határt az árnak, itt a lényeg az volt, hogy minél menőbb dolgokat mutassunk be. Olyanokat, amik és/vagy minőségükkel és az általuk kínált szolgáltatásokkal tűnnek ki a tömegből. Nem szabtuk meg azt sem, hogy milyen kategóriából válogassunk, így aztán a notebooktól a scooterig minden lesz. Lássuk hát szerintünk mire érdemes ebben a hónapban figyelni!

 



 

1. Xiaomi Mi Ultra Short 5000 lézer projektor

mi-laser-projector2.jpg

Amikor házimozit szeretnénk összerakni, akkor nyilvánvaló módon két dologra kell odafigyelnünk, a képre és a hangra. A hang esetén kell egy jó erősítő és hangfalak, lehetőleg minimum 5.1-es, de manapság már egy 7.1-es rendszer sem túlzás. A kép esetén a minél nagyobb képátló és a kontrasztos, színhelyes kép a fontos. Talán nem tudjátok, de a mozi érzés attól alakul ki, hogy a képet nem tudjuk a látásunk középső fókuszált részével befognunk, használnunk kell a perifériás látást is, és forgatni is kell a fejünket, ha a kép megfelelő részére akarunk fókuszálni. Ha ez nincs meg, akkor semmivel sem lesz különb az élmény, mintha tévét néznénk.

A nagy képátló elérhető tévével is, de a megfelelő méretért milliókat kell fizetnünk. Mi a megoldás? Hát a projektor!

A Xiaomi 2017-ben megalkotta a legtökéletesebb otthoni házimozi projektort, ami létezik. Ez a kivetítő az első lámpa nélküli rendszer, ami egy lézerfényforrásnak és az ALPD technológiának hála nagyon fényes, 5000 lumenes fényt és nagyon jó kontrasztarányt ad. A felbontás 1920 x 1200 képpont, ami 16:10 oldalarányú képet ad.

 

mi-laser-projector1.jpg

A Xiaomi Mi lézerprojektor 41 x 29,1 x 8,8 cm méretű házban lakik, a tömege 7 kilogramm. A kompakt méret megtévesztő, ezzel a vetítővel kiemelkedő teljesítményt kapunk. Ez a világ első színházi osztályú lézeres projektora, ami képes akár 150 colos képátlójú képet is megjeleníteni. A szép a dologban az, hogy ehhez a nagy képátlóhoz nem is kell messzire tenni a faltól. A nagy mélységélességű ultrafókuszos lencserendszer lehetővé teszi, hogy akár 5 centi távolságra téve is éles képet kapjunk, 50 centiméter távolságból pedig igazi moziélményben, 150 colos képátlójú képben gyönyörködhessünk.

mi-laser-projector3.jpg

A Xiaomi Mi lézervetítő egy T968-es központi egységgel van szerelve, amiben négymagos, Cortex-A53 magokkal dolgozó processzor található. A hardver ereje lehetővé teszi, hogy akár FHD, vagyis 1920 x 1080 pixeles képet élvezhessünk. A projektor kényelmes, hatékony és pontos elektronikus fókusza lehetővé teszi, hogy a használat közben a kép egyetlen részlete se vesszen el. Az Android 6 alapú MIUI TV rendszert futtató eszköz beépített sztereó hangsugárrzóval rendelkezik, ami 30 wattos teljesítményt képes leadni.

mi-laser-projector4.jpg

A Xiaomi Mi projektora az Appotronics által kifejlesztett ALPD 3.0 lézerfényforrás technológiát használja, ami teljesen másképp működik, mint a megszokott DLP technológia. A végleges képet a DMD chipben található mikroszkópikus tükrök (reflektív lencsék) hozzák létre, amik képesek másodpercenként több milliószor is elmozdulni, így hozva létre a képet. A tükrök száma megegyezik a vetített kép felbontásával. A kivetítő maximális fényereje akár 5000 lument is elérheti, a statikus kontrasztarány pedig 3000:1-hez. A projektornak a színhűség tekintetében sem kell szégyenkeznie, az NTSC színtér lefedettsége eléri a 85 százalékost. A Xiaomi Mi-ben használt, a Ricoh által gyártott kivetítő rendszer élettartama 25 000 óra, ami azt jelenti, hogy napi két óra átlagos használat mellett 34 évig használhatjuk.

mi-laser-projector5.jpg

Ahogy feljebb írtam, a projektor már megvásárolható. Sajnos a nem mindennapi technológia sokba kerül, ezért a remek otthoni moziélményért 498 ezer forintot kell fizetnünk. A drágaság persze csak viszonyítás kérdése, hiszen a hasonló megoldást használó konkurensek ára akár a duplája is lehet ennek. Fontos, hogy a projektor a fenti árért európai raktárból is rendelhető, így garantáltan nem kell rá se vámot, se ÁFA-t fizenünk, ráadásul viszonylag gyorsan, akár 5 munkanap alatt megérkezhet.

A Xiaomi Mi Ultra Short 5000 lézer projektort itt találod (A G-W-5 raktárt jelöltük ki, ami európai): Xiaomi Mi Ultra Short 5000 lézer projektor


 

2. Xiaomi Mi Notebook Pro (Intel Core i7 verzió)

Rengeteg notebookot lehet kapni mindenféle kategóriában. Vannak olcsóbbak, drágábbak és vannak a prémium kategóriát képviselő gépek. Fontos leszögezni, hogy a Xiaomi Mi Notebook Pro ez utóbbi kategóriába tartozik. Kíváncsiság kedvéért kedvenc nagykereskedésemben utána néztem, hogy hasonló felszereltséggel és külső tulajdonságokkal milyen gépeket kaphatunk. Nos, nem sok ilyen volt, de ami talán leginkább összehasonlítható vele, az a Dell Inspiron 5579. Hasonló vastagságú ház, hasonló prémium anyagok, megegyezik a processzor és a memória mérete. Igaz, a Dell-ben AMD, a Xiaomiban pedig NVIDIA VGA-vezérlő van. Az egyetlen pozitívum a Dellnél, hogy egy másodlagos merevlemezt is kapunk a 256 GB kapacitású SSD mellé. És mennyibe kerül ez a Dell gép? Nagykereskedelmi áron nem kevesebb, mint 354 ezer forintot kell érte kicsengetnünk. Ez már a hűha kategória, de érthető, egy prémium gép ennyibe kerül napjainkban, és ehhez az árhoz érdemes mérni a Xiaomi Mi Notebook Pro árát is, amit alább megtaláltok.

Xiaomi Notebook Pro 1

A Xiaomi Notebook Pro 15,6 colos képátlóval és 36.00 x 24.40 x 1.50 centiméteres méretekkel büszkélkedhet, a tömege a méretéhez képest csekély, mindössze a 1,95 kilogramm.A ház teljesen fémből, magnéziumötvözetből készült, a hűtés hatékonyabb, mint bármelyik márkatársánál.

Xiaomi Notebook Pro 2

A billentyűzet gombjai fémből készültek, nagyok, kényelmesek, a leütési visszajelzés tökéletes, és kaptak háttérvilágítást is, ami nem csak jól néz ki, de hatékonyabbá is teszi a munkát, ha éjszaka nem akarunk díszkivilágítás mellett dolgozni. A Xiaomi büszkén hasonlítja össze notebookját az Apple MacBook Pro 2017-el, aminél a Xiaomi gépe 1,5 milliméterrel vékonyabb. A gép mindkét oldalán találunk C típusú portot. Van 2 db USB 3.0 port, 3 az 1-ben MicroSD olvasó, a HDMI port és 3,5 mm-es audio csatlakozó, továbbá az ujjlenyomat-olvasóval is rendelkezésünkre áll.

Az új noteszgép specifikációit illetően nem lehetnek kétségeink, a gyártó a legújabb technológiát pakolta a házba. A Xiaomi Notebook Pro a legújabb Intel Core ™ i7-8550U négymagos, 1.8 GHz-es processzort kapta, ami nagyobb terhelés esetén akár 4 GHz-ig skálázódhat. A világon az első notebookok között van ami nyolcadik generációs Intel processzorra épül. A processzor mellett kiépítéstől függően 16 GB-os DDR4 (2400 MHz) memóriát, 256 GB-os PCI-E / NVMe SSD-t találunk. A grafikus gyorsító egy NVIDIA GeForce MX150. Találunk még 802.11 a/b/g/n/ac szabványú kétcsatornás, 2,4 - és 5 GHz-en is működő Wi-Fi-t két antennával, Bluetooth 4.1-et, valamint van gyorstöltés is, ami képes a lemerült gép akkumulátorát 50 szézalékra tölteni 35 perc alatt. A kijelző képátlója 15,6 col, a panel FHD, vagyis 1920 x 1080 képpont felbontású és IPS technológiára épül, élvezve annak minden előnyét, vagyis kitűnő betekintési szögeket, ragyogó kontrasztú és színhelyességű képet láthatunk rajta.

Xiaomi Notebook Pro 3

A 8000 mAh kapacitású akkumulátor elegendő 7-8 órás átlagos és 2-3 órás játékos üzemmódhoz.  A kijelző képátlója 15,6 col, a panel FHD, vagyis 1920 x 1080 képpont felbontású és IPS technológiára épül, élvezve annak minden előnyét, vagyis kitűnő betekintési szögeket, ragyogó kontrasztú és színhelyességű képet láthatunk rajta. Lényeges, hogy a kijelző  kapacitív, érintésérzékeny, vagyis akár ujjunkkal is böködhetjük, ha úgy kényelmesebb az irányítás..

Ez a gép jelenleg a kínai notebook gyártás csúcsát jelenti, árban viszont, még ha olcsónak nem is mernénk nevezni mindenképpen kifizetődő, és olcsóbb a legtöbb hasonló képességű konkurensnél. A gép ára ebben a csúcskiépítésben 356 ezer forint, de sűrűn kapunk hozzá kupont és ha nem ragaszkodunk a 16 GB memóriához, akkor a 8 GB-ost már 268 ezer forintért is megkapjuk, európai raktárból ismét csak kuponos akció nélkül, de szerencsés esetben 5-7 munkanapos szállítási idővel.. Ha szeretnél ilyen gépet venni mindenképpen javasoljuk, hogy írj előtte nekünk, hátha találunk néhány száz dollár kedvezményt számodra!

A csúcsmasinát itt találod: Xiaomi Mi Notebook Pro Core i7 16 GB + 256 GB

Az 8 GB-os verziót Európából pedig itt: Xiaomi Mi Notebook Pro Core i7 8GB + 256 GB


 

3. Xiaomi Mi MIX 2 fehér, kerámia verzió

A Xiaomi jelenlegi csúcstelefonja, igaz már nem sokáig, mert jön az Mi 7 és elvileg jön egy MIX 2S nevű változat is. Addig is azonban ez a teéjesen kerámia házat kapó mobil a csúcs, és nem csak a belső, ahnem a külső miatt is. Nincs még egy gyártó, amelyik kerámiát használ a telefonjaihoz, ez pedig olyan exkluzív érzetet ad, amit más gyártóktől nem kapunk meg. Ehhez még hozzátartozik, hogy a telefon nem a megszokott szürke színt kapta, hanem csillogó, hófehér és gyönyörű. Ráadásul ez a cég első, 8 GB memóriát kapott telefonja.

Xiaomi Mi MIX 2 4G Phablet Full Ceramic Unibody 1

A Xiaomi MIX 2-ből persze több verzió létezik, ezek különböző memória és háttértár méretekkel, illetve itt van a kerámia hátlapos, de fémkeretes készülék is. Mi azonban, mert ez a cikk a legkúlabb cuccokról szól értelemszerűen a legjobbat tettük ebbe a cikkbe. A drágább, tehát teljesen kerámia házas készüléket fehér és fekete (szürke) színben vehetjük, de mégis, ez a fehér az érdekesebb. Itt tehát nem találunk fém keretet, minden kerámiából készül, a gombok is. A telefon mérete ebben 150,5 × 74,6 × 7,7 milliméter, tömege 187 gramm, tehát mindössze két grammal, de nehezebb, mint a fémkeretes megoldás. Ebben a készülékben 8 GB memóriát találunk, a háttértár egy 128 GB-os UFS 2.1 tároló. Ez tehát a telefon az első Xiaomi készülék, ami 8 GB memóriát kapott, így felzárkózott olyan telefonok mellé, mint az Asus ZenFone AR, a OnePlus 5 és a Nibua Z17.

Xiaomi Mi MIX 2 4G Phablet Full Ceramic Unibody 2

A többi funkció az olcsóbb modellekkel megegyezik. A Xiaomi Mi MIX 2 5,99 hüvelykes FullHD képernyőt kapott, igaz, a képarány itt nem 16:9-es, hanem 18:9-es, vagy ha úgy jobban tetszik 2:1-es, így a képpontok száma sem 1920 x 1080, hanem 2160 × 1080. A panel pixelsűrűsége így 403 ppi lett. A kijelző 1500: 1 kontrasztaránnyal rendelkezik. A Qualcomm Snapdragon 835 SoC 2,4 GHz-es verziója dolgozik a telefonban, párosítva van egy Adreno 540 GPU-val. Az akkumulátor kapacitása 3400mAh, amely támogatja a Quick Charge 3.0 (9V / 2A) gyors töltést az USB Type-C interfészen keresztül.

Az egyetlen hátlapi kamera 12 megapixeles Sony IMX386 érzékelővel, 1,25 mikronos képpontmérettel, 4 tengelyes rázkódásvédelemmel f/2.0 fényerejű rekesznyílással rendelkezik. Az előlapon egy 5 MP-es érzékelőt találunk a lencsék alatt.

Xiaomi Mi MIX 2 4G Phablet Full Ceramic Unibody 3

A Xiaomi Mi MIX 2 egy dual SIM kártyanyílással rendelkezik, amely támogatja a 4G+ és a hírek szerint az itthon használt B20 800 Hz-es sávot. A telefonon nem találunk 3,5 mm-es audio csatlakozót, így, ha zenét szeretnénk hallgatni fülesen keresztül, akkor ezt vagy az USB-C porton vagy Bluetooth-on keresztül tudjuk megtenni.

A telefon nem olcsó, de a 8 GB memória és a teljesen egyedi, exkluzív külső miatt ez érthető is. Aki ilyen telefont vesz az számíthat rá, hogy nem jön szembe minden sarkon egy ugyan olyan, mint például valamelyik prémium, hajlított kijelzős Samsungból, ezt pedig illik megfizetni. Ennek ellenére az ára nem lóg ki a megszokott prémium kategóriából, sőt, a 170 ezer forint amit érte kérnek még barátinak is mondható.

A telefon global verzióban itt találjátok: Xiaomi Mi MIX 2 fehér, kerámia verzió


 

4. Xiaomi Ninebot Plus Electric

Barátaim, ez a cucc a kúlság csúcsa, olyan eszköz, ami után garantáltan mindenki megfordul az utcán. Annyira menő lehetsz vel, hogy azt elképzelni sem tudod. Mondjuk olcsónak ezt sem mondanám, de például kevesebbe kerül, mint az előző kütyü, a kerámiaházas telefon. Borzasztóan fáj a fogam egy ilyenre, de még nem döntöttem el, hogy beruházzak-e egyre, pedig sokat járok Pestre, azt hiszem hasznos lenne, ha a kocsi csomagtartójában lapulna egy ilyen, és elég lenne valamelyik P+R pakolóig jönni, onnan meg ezzel suhanni tovább.

xiaomi_ninebot_plus_1.jpg

A Xiaomi Ninebot Plus egy kétkerekű scooter, ami képes segítség nélkül, saját magát egyensúlyozva megállni a kerekein. A jármű természetesen elektromos hajtást kapott. A beépített motorok összteljesítménye 800 watt. A beépített LI-ion akksi egy töltéssel maximum 35 kilométeren keresztül tudja a járművet hajtani, de ezt a gyártó saját bevallása szerint is érdemes fenntartással kezelni, a való világban, utcai közlekedésnél 20 kilométerrel számolhatunk.

xiaomi_ninebot_plus_2.jpg

A Xiaomi Ninebot Plus maximális teherbírása 100 kilogramm, így testesebb emberek nem használhatják. Lehet, hogy nekem is fogynom kéne kicsit hozzá, bár nem érem el a mázyát, azért közelítek hozzá. A jármű maximális sebessége 18 kilométer óránként. Extraként a Nine Plus távirányítható is. Ehhez 20 méteren belül kell tartózkodnunk és a csomagban kapott apró távirányítót kell használnunk.

xiaomi_ninebot_plus_3.jpg

Ha ez még nem lenne elég az érdekességekből, akkor itt egy újabb furcsaság. Drónoknál már megszokhattuk, hogy képesek follow me funkcióban működni, vagyis követni minket (tudom, nem minket követnek, hanem a távirányítót). Nos, ezt a bravúrt a Xiaomi Ninebot Plus is tudja. Képzeljük el, ahogy sétálunk az utcán és gurul utánunk ez az izé, vagy hogy bevásárlás után rárakjuk a pakkunkat, kényelmesen hazasétálunk, a Ninebot Plus pedig haza cipeli helyettünk a motyót.

xiaomi_ninebot_plus_4.jpg

A sok érdekesség mellett a Xiaomi újdonsága még jól is néz ki. Lassan mindenhol olyan kütyük vesznek körül minket, amikre 5-10 évvel ezelőtt még valami fantasztikus filmben csodálkoztunk rá, és ez nekem tetszik! Lehet hozzá kapni kiegészítőket is. Van hozzá illő könyök és térdvédő, de olyan extrák is, mint az alacsony, térddell történő irányítás helyett használható magas, kapaszkodós, telefontartós kormányt.

A Xiaomi Ninebot Plus Electric esetén a Europe Railway Priority Mail szállítási mód választható, ami az EU Expresshez hasonlóan vám és ÁFA mentes érkezést ígér, igaz, a szállítás ideje hosszabb, mint az EU Express esetén, de a nagy méret és az akkumulátor miatt csak ez jöhet szóba.

A Xiaomi Ninebot Plus Electric-et itt találjátok: Xiaomi Ninebot Plus Electric 11 inch Self Balancing Scooter


 

5. Xiaomi roborock S50 robotporszívó

Teljesen őszinte leszek. MIelőtt beszereztem magamnak egy ilyen porszívót nem gondoltam volna, hogy valamikor is, bármilyen robotporszívó fog itthon dolgozni. Nem voltak jó tapasztalataim a robotokkal. Nem jól takarítottak, buták voltak, szóval úgy éreztem, hogy csak arra jók, hogy az ember villogjon a haverok előtt, nekem robot takarítja a lakásomat. Mivel Xiaomi hívő vagyok adtam egy esélyt ennek a szerkezetnek, úgy voltam vele, ha nem jön be eladom és pénzemnél maradok. Talán mondanom sem kell, nem adtam el. Mióta megszülettek a fiaim, immár másfél hónapja, minden nap elindítom, és a lakás szinte pormentes lett. Nem csak a padló, a bútorokon is jóval kevesebb a por, hiszen ami leszáll a földre, azt nem kavarjuk fel újra. Egy főnyeremény volt, mostmár nagyon örülök neki!

Xiaomi Roborock S50 6

Ahogy tehát a bevezetőben írtam, a robotporszívókhoz úgy általában nem volt túl nagy bizodalmam. A Xiaomi porszívója azonban már az első részletesebb leírások megérkeztekor felkeltette a figyelmemet. A gépben nem kevesebb, mint 13 érzékelőt helyeztek el, ezek felelnek a lakás feltérképezéséért, azért, hogy ne ütögesse össze a kényes bútorok lábait, vagy ne essen le mondjuk a lépcsőn, ha van ilyen a lakáson belül.

Xiaomi Roborock S50 14

A bekapcsolás után rögtön működésbe lép a tetőn a lézeres érzékelő és maga körül 360 fokban feltérképezi a teret. Jól látható a telefonos appban, hogy induláskor még nem lát el mindenhova, hiszen a bútorok kitakarják a lakás nagy részét, lagalábbis a Roborock "szemmagasságában". Viszont, ahova ellát ott már látja például az asztalok és egyéb bútorok lábát is.

Xiaomi Roborock S50 15

Az indulás után a porszívó végig járja a szoba falait, ezután valós időben tervezi meg a takarítás útvonalát, hogy a lehető legkevesebb kitérővel, a leghamarabb jusson a végére. A telefonos apllikációnál a képeken láthatjátok, hogy nálunk a szobát két részre osztotta. Ott középen nincs semmi, egyszerűen úgy döntött, hogy az lesz a legjobb, ha előbb a szoba egyik, majd utána a másik felét takarítja fel.

Xiaomi Roborock S50 16

Hozzáteszem, ezt akár mi is beállíthatjuk így, mert a telefonon a programban kijelölhetünk magunk is takarítási zónákat, amiket aztán a gép magától végig fog járni, és szép sorban a megadott határvonalakon belül feltakarít. Vehetünk ehhez a porszívóhoz is öntapadós takarítási határt jelző csíkokat, de megoldhatjuk ezek nélkül is a manuálisan beállított területekkel.

Xiaomi Roborock S50 17

A gyártó az egyik legfontosabb újításnak a vizes takarítást mondja. A rendszer működéséhez a természetből vették a mintát, a porszívó bionikus nedves húzási rendszert használ, jelentsen ez bármit is. Az biztos, hogy a padlón húzott törlőkendő a víztartály aljára lett rögzítve, és a víztartály tartalmával képes akár 45-60 percig is nedves tisztítást végezni. A vizet a gép visszaszívja, és egy teflon bevonatú szűrőn szűri át, ami mosható, cseréje évente egy alkalommal válik időszerűvé.

Xiaomi Roborock S50 application 11

A porszívó, mint a legtöbb otthoni Xiaomi okoseszköz telefonról irányítható. Ehhez egy nagyon jó kis appot kapunk a Xiaomi Mi Home alkalmazáson belül. Vagyis magát az okosotthon vezérlő programot kell telepítenünk, ebbe kell az eszközök közé felvenni a porszívót, amihez aztán külön parancsikont rakhatunk a kezdőképernyőre. A program átlátható és könnyen megtanulható azoknak is, akik még sosem használtak ilyet. Ha nem tudsz angolul az sem baj, a piktogrammok segytsévél könnyen fogsz boldogulni.

roborock s50 cimlap

Nyugodtan mondhatjuk, hogy ez a porszívó most az otthoni robotporszívók csúcsa. Hatalmas akkumulátor, intelligens, a takarítást valós időben tervezni képes masina, ami nem egyszerűen az ütközés érzékelő szenzor által vezérelt, hanem tényleg automatikus, a környezet változásaihoz alkalmazkodó szerkezet. Ha szeretnél otthonra egy jó robotporszívót akkor vedd meg ezt, vagy az előző verziót, ami lényeges tulajdonságok közül csak a felmosást nem tudja ehhez képest, ám jóval olcsóbb.

A Xiaomi roborock S50 (második generáció) robotporszívót itt: Xiaomi roborock S50 robotporszívó

A Xiaomi robotporszívót (első generáció) pedig itt találod: Xiaomi Mi robotporszívó

 


Jövő hónapban újra jönnek a Xiaomi válogatások, hó elején ismét az 5000 forint alatti darabokkal indítunk, addig is csorgassuk együtt a nyálunkat ezekre a különleges darabokra! Ha úgy gondoljátok, hogy kihagytunk valamit, akkor a hozzászólásoknál írjátok meg nekünk, hogy márciusban a listába kerülhessen!

 

 

 

 

 

.

A bejegyzés trackback címe:

https://xiaomiblog.blog.hu/api/trackback/id/tr9413697270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

erkölcsi hulla 2018.02.27. 18:03:35

"Lassan mindenhol olyan kütyük vesznek körül minket, amikre 5-10 évvel ezelőtt még valami fantasztikus filmben csodálkoztunk rá"

Ez igaz is, de gondolj bele. MI értelme van? Önjáró porszívó..hűha ! Kétkerekű scooter ? A huszadik féle (tökugyanolyan) okostelefon?
Ezeknek pont annyi értelme volt 5, 10, vagy akár 15 éve, mint most. Semmi.
Nemrég olvastam egy 1970-as viccmagazint, abban a kétezres évek már úgy voltak elképzelve hogy az összes autó repült. Xd

Szóval, akármennyi felesleges új kütyüt találnak fel a profit kedvéért, a rákot még mindig nem gyógyítja a tudomány, nem élünk 200 évet, nem repülünk autóval, nincs A.I., nincs az éhézést orvosló technológia (növesztett hús?), nincsenek nanorobotok, újfajta reaktor ami megoldja az energiaválságot, . 2018-ban, ugyanúgy meghalsz egy sima átlagos kórházi fertőzésben, mint mondjuk 1920 ban.
Nem találnak fel semmi rendkívülit, semmit ami tényleg az emberek hasznára van, ellenben minden évben jön ki az új ájfon. És butul az emberiség, csökken az átlag iq szint.
Ennyit a nagy fejlődésről. Vagy csak pesszimimsta lennék?

omixia 2018.02.27. 18:12:36

@erkölcsi hulla: Igen, azt hiszem pesszimista vagy. Vagy csak egyoldalúan tájékozódsz, bár azt gondolom, hogy ha erre a címre rákattintottál, akkor más műszaki téma is érdekel. Nap mint nap lehet áttörésekről olvasni az orvoslásban, a csillagászatban, a fizikai kutatásokban, de tény, ezekből az eredményekből egyre kevesebbet érzékelünk a napi életben. Pontosabban nem tűnik nagy dolognak, ha kijön egy új gyógyszer, mert még nem gyógyítja a rákot. Igaz, hogy van benne néhány tíz évnyi kutatómunka, rengeteg értékes ember tudása, de nem tűnik fel. Ez már nem az a világ, ami rácsodálkozott a penicillinre.
Azt sem látom, hogy butulna az emberiség, inkább úgy érzem, hogy egyre kevesebb a sok területet lefedő nagy tudású ember. Szerintem ezen sincs mit csodálkozni, próféták már nincsenek, csak olyanok, akik a saját területükön alkotnak nagyokat.
Sokkal tovább élünk, mint akár 100 éve, és ebben nem is ez a lényeg, hanem az, hogy egyre hosszabb ideig élünk aktív életet.
Szóval azért annyira szerintem nem borús a kép, ahogy Te látod, az pedig, hogy a fejlődés farvizén olyan lényegtelen, a világ sorsát nem befolyásoló dolgok is fejlődnek, mint a scooterek vagy a projektorok... Nem gondolnám, hogy ez olyan nagy probléma.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2018.02.27. 19:09:43

Az a projector nagyon klassz. Veszek is egyet. Szerintem itt Pekingben egy heti fizetesbol kijon. A Notebook mar megvan, de hogy 1 Tb SSD legyen benne kb.3000yuant kellett extra fizetni..

erkölcsi hulla 2018.02.27. 19:10:41

@omixia:
"de tény, ezekből az eredményekből egyre kevesebbet érzékelünk a napi életben."
- Pontosan erről beszélek, tehát igazat adtál nekem :) HIába van abba a gyógyszerben több tíz év kutatómunka, és mondjuk a cukorbetegeknek 30%-al hatékonyabb, de ez nem akkora áttörés mint anno a penicilin volt, ha arányosan nézed. Olyannak érzem mint az Intel, ahol évek óta nincs igazi áttörés processzorok terén, hanem minden éven 'optimalizálják' , és jobb lesz 10%-kal.
Az meg, hogy butul az emberiség, tényként írtam, nem saját szubjektív éményként, 60 év alatt több fejlett államban az átlagos iq tizenvalahány pontot esett, és ez e tendencia folytatódik.

www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2730791/Are-STUPID-Britons-people-IQ-decline.html

Találsz konkrét tanulmányt is, ha rákeresel a tanulmányra, mondjuk sciencedirect -en.
A sokkal tovább élünk, mint 100 éve biztos igaz, de már elértük a maximumot, ez a tendencia nem fog a fejlett államokban folytatódni. Ahogy mondtad, az 1800-as évekeben 40év, most pedig 80 év az áltagos élettartam, de egyre lassul a növekedés. Ezt is írtam, innen már csak akkor élsz tovább, ha a tudomány ad ár lehetősget, feltalálnak valami tényleg innovatívat. Az persze igaz, hogy áltagban tovább élünk, mert a fejlődő országok tömege most zárkózik fel a fejlettekhez, de ez csak statisztika, és nem igazi előrehaladás.
Biztos lesznek itt tényleges technológiai világot megváltoztató bravúrok, de lehet mi már nem fogjuk megérni.

omixia 2018.02.27. 19:19:07

@erkölcsi hulla: Én hívő ember vagyok, hiszek mindenféle technológiában, az MI-ban, meg mindenféle csodában. Abban hiszek, hogy áttörés előtt állunk, és ez az áttörés néhány tíz éven belül megtörténik. Ez, amit Te lassulásnak látsz szerintem csak egy technológiai paradigma váltás, aminek éppen a közepén vagyunk.

A penicillines példára visszatérve sok olyan dolgot sorolhatnánk, ami alapjában változtatta meg az életünket, pontosabban eleink életét. Mást ne mondjak a kerék. De a technológia jelenleg olyan sebességgel fejlődik, a változások olyan sebességgel követik egymást, hogy szinte átcsúszunk egy másik korba, anélkül, hogy ez különösebben megrázna bárkit is. A következő kerékhez fogható változás a mesterséges intelligencia lesz, de ennek a hatásait jelenleg felmérni sem tudjuk.

Jossarian 2018.02.27. 21:30:45

Porszivo megvan, naggggyonkiraly! Projektor megrendelve, remelem az is jo lesz...

omixia 2018.02.27. 21:33:31

@Jossarian: ha ezt komolyan írtad, akkor a projektorról majd mesélhetnél!

Jossarian 2018.02.27. 21:58:00

@omixia: ok, sztem ket het mig megjon, a porszivora kb annyit vartam

Kelly és a szexi dög 2018.02.27. 21:58:10

Bluetooth hangfalat fekete színben tudtok ajánlani kuponnal? Nem muszáj hordozhatónak lennie...

ételizésítő 2018.02.28. 07:43:45

"A Xiaomi Notebook Pro a legújabb Intel Core ™ i7-8550U négymagos, 1.8 GHz-es processzort kapta,"

Az -U végű Intel-processzorok leskálázott, selejtes szarok, amiket nem érdemes megvenni.
Igaz, a fogyasztásuk kicsi, de legalább cserébe a teljesítményük is szar, lassúak, mint a franc.

Szóval tipikusan az, amit nem szabad megvenni, ha jót akarsz magadnak.
Ráadásul kurva drága a cikkben írt áron.

ételizésítő 2018.02.28. 07:43:59

@erkölcsi hulla:
Ráadásul a sokkal tovább élünk mindössze annyit jelent, hogy sokkal tovább vagyunk öregek.
Az emberi szervezet ugyanis nem fejlődik az életkorral, ha eddig 70 év volt az életkor, és 35 éves korodig voltál fiatal, majd 55-ig középkorú, a 120 éves felső korhatár nem azt jelenti, hogy most 60 éves korodig vagy fiatal, majd majd 80 éves korodig középkorú, hanem azt, hogy ugyanúgy marad a 30 és 55, és 65 éven át leszel öreg.
Hát kösz, inkább nem.

ételizésítő 2018.02.28. 07:44:13

Ami meg a telefont illeti: rohadtul el kellene már mozdulni a Xiaominak az AmoLED kijelzők felé, ez a LED-es háttérvilágítású LCD 2018-ban már nagyon gáz.
Amellett, hogy rengeteget is zabál a mindössze 3400 mAh-s kapacitásúra csökkentett aksiból.
És ennyiért baromi drága.

Plumper_ 2018.02.28. 09:25:55

oké, ezek félmillió Ft-os izék.
remélem, a Xiaomi megtartja jó szokását, és később is lesznek olcsó, de jó telefonok a kínálatában. vagy a Huawei vonalát követi (vacak alaptelefonok, afelett elszállt árak).

@Kelly és a szexi dög: szeva, pl. a Zealot márkájú elég jó!
süti beállítások módosítása