Mindennapi betevő Xiaomi mániásoknak.

Szezám tárulj! - avagy Xiaomi okos zárak bemutatója

2019. március 18. - omixia

Amikor a lakáskulcs egy kőkorszaki eszközzé degradálódik, és még egy eszköz válik feleslegessé.

Xiaomi Aqara Smart Door Touch Lock Lock 00


A mostani ajánló a korábban megírt cikkben az ígéretem teljesítése, hogy megpróbálom bemutatni a Xiaomi által forgalmazott okos zárakat, és a most következő két eszköz már minden tekintetben komolyabb az elsőként megmutatott -nél. Ezek nem annyiból állnak, hogy az ajtóra felrögzítjük a kis egységet, és működik is minden azonnal, itt már a komplett szerkezetet kapjuk meg a pénzünkért, zur alle sammen.

Xiaomi Aqara Smart Door Touch Lock 01

Az első termék az Aqara Smart Door Touch Lock nevet kapta, a fizikai jellemzőket tekintve a mérete 369 x 76 x 24 milliméter, súlya pedig 2.9 kilogramm, így eléggé robosztus darabról van szó. Mint említettem, a komplett szerkezetet szállítják nekünk, így a csomagban megtaláljuk az elülső- és hátsó panelt (pajzsot), a zárszerkezetet, takarólemezt, a szükséges csavarokat és tartozékokat, 3 darab kulcsot – a biztonság kedvéért, és a működéshez nélkülözhetetlen 8 db AA elemet. Kinézetre is masszív szerkezetről van szó, és ismerve a Xiaomit, minőségi anyaghasználattal lesz dolgunk. A terméket kétféle színkombinációban vásárolhatjuk meg, a szolidabb ezüst-fekete, vagy a feltűnő fekete-arany kombinációban, nekem az első kinézete a szimpatikusabb, bár lehet élőben már mást mondanék.

Xiaomi Aqara Smart Door Touch Lock 02

De nézzük is, mivel állunk szemben, ha megvásároljuk a terméket. Az ajtó nyitása többféleképpen történhet, lehetőségünk van ujjlenyomattal - ez nem az optikai leolvasó, hanem “élő” ujjlenyomatolvasónak nevezik –a barázdák mélységét is figyeli a szerkezet, nem könnyű átverni, biztonságosabb is – ezen kívül még támogatja a jelszóval történő, az RFID (M1) kártya alapú, és a kulccsal történő nyitást is. Így van pár választható mód a helységbe való bejutásra, amivel nem lesz gond, persze csak akkor, ha van jogosultságunk. Az ujjlenyomat érzékelőt egy kis mélyedésbe süllyesztették, így védve a sérüléstől és a szennyeződésektől. Ezen komponensek áramellátását elemmel oldották meg – a tápfeszültségnek 6V-nak kell lennie – ez kissé furának hat, véleményem szerint jobb lett volna akkumulátorral megoldani, vagy az elektromos hálózatra kötni (esztétikus megoldással), esetleg mindkettőt. De az elemes megoldással is a gyártó 15 hónapos működési időt ígér, így nem kell túl gyakran cserélni őket - csak el ne felejtsük azért, a végén még kizárjuk magunkat, kulcs hiányában pedig kellemetlen percek elé nézhetünk. A működési hőmérséklettartománya -10 és 55 oC között van, egy bejárati ajtónál, ami a szabadba nyílik nem bírna ki egy hidegebb téli éjszakát, így vagy beltéri, vagy lépcsőházi ajtóra ajánlott. A zár ZigBee technológiára épül, a használatához szükség van egy Aqara Air Conditioning Companion-ra, amivel integrálhatjuk az ökoszisztémába. Így, ha ezt megtesszük, a telefonról is képesek vagyunk vezérelni, felügyelni, esetleg másoknak engedélyezni a bejutást – ideiglenesen is –a szolgáltatások tárháza elég nagy.

Xiaomi Aqara Smart Door Touch Lock 03

Érdemes rendelés előtt figyelembe venni, hogy a zár csak 40 - 120 mm profilvastagságú ajtókba építhető be.

Xiaomi Mijia Smart Door Lock 01

A második egység a Xiaomi Mijia Smart Door Lock néven került forgalomba, mérete 36,6 x 7,56 x 2,45 centiméter, súlya pedig 5100 gramm, ez az előbbi zár majdnem duplája – ha azt robosztusnak neveztem, ez akkor mi lehet??? Kinézetre jóval szolidabb az előbbinél, ez csak fekete színben rendelhető - nekem jobban is tetszik, szeretem a minimalista designt. A csomag tartalma itt is korrekt, minden benne van, amire szükségünk lesz. Megtaláljuk benne az elülső- illetve a hátsó panelt (pajzsot), a zárat, a cilindert, két vésznyitó kulcsot, 8 db AA típusú elemet, a szükséges papírokat (szerelési útmutató és angol felhasználói kézikönyv), valamint a szereléshez szükséges kiegészítőket, csavarokat. Az anyaghasználatra ennél a szerkezetnél sem lehet panasz, minőségi elemekből állították össze, így a tartósság és precíz működés garantált.

Xiaomi Mijia Smart Door Lock 02

A funkciók száma itt is szép méreteket öltött - még az előbbinél is több a lehetőség, az ajtót 6 különböző módon tudjuk kezelni, működésre bírhatjuk ujjlenyomattal (3D “élő” ujjlenyomat olvasó), NFC-vel (ez csak Xiaomi telefonnal működik), Bluetooth-tal, jelszóval, ideiglenes jelszóval, de végső esetben kulccsal is. Mivel 50 ujjlenyomatot, 50 jelszót, és 25 NFC eszközt támogat, így a népesebb családdal és baráti körrel rendelkezőknek is ideális lehet – de akár kisebb létszámú munkahelyekre is. Az ujjlenyomat leolvasója diszkréten bújik meg a kilincs fogantyújában. Az áramellátás itt is elemekkel lett megoldva - ugyanúgy a 8 x AA elemre van szükség (6V), de van egy mikro-USB-s vészhelyzeti tápegység (5V) szükség esetére. A működése a -25 – 55 °C között garantált, így az előzővel szemben ezt már nyugodt szívvel rakhatjuk a kültéri ajtóra is (Szibéria azért kifog rajta, de ez nem a mi gondunk). Természetesen a teljes funkcionalitáshoz elérése itt is a Mi Home-mal érhető el, így az ökoszisztémába aktívan beépíthetjük - naplózva az eseményeket, illetve riasztás is kérhető, esetleg automatizálást állíthatunk be hozzá.

Xiaomi Mijia Smart Door Lock 03

Alkalmazása csak 40 – 80 mm közötti vastagságú ajtókhoz lehetséges, így vásárlás előtt azért érdemes ellenőrizni ezt.

Összességében elmondható, hogy ár/érték arányban mindkét zár felülmúlja a konkurenciát, a funkciók tekintetében bőven elég szolgáltatást nyújtanak, így teljesebbé tehetik okos otthonunkat, és nagyobb biztonságban is érezhetjük magunkat. Személy szerint, ha választanom kellene, az utóbbi mellett tenném le a voksomat, a kis felár ellenében jobban bírja az időjárás viszontagságait, és mutatósabb is - természetesen ez (mint minden másra is igaz), ízlés kérdése.

És nézzük az utolsó lényeges részt, az árakat. Az Aqara Smart Door Touch Lock ára 330 $, ez cirka 93 000 Ft, míg a Xiaomi Mijia Smart Door Lock jelenleg 370 $ , ami nagyjából 105 000 Ft.

Vásárlási segédlet:

A bejegyzés trackback címe:

https://xiaomiblog.blog.hu/api/trackback/id/tr7214699662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása