Mindennapi betevő Xiaomi mániásoknak.

Xiaomi Redmi 7 - pofátlanul jó telefon lett!

2019. május 08. - omixia

Ehhez a cikkhez nem is kedvcsináló, elég annyi, ennél rosszabb telefonom sose legyen!


Bevezető

Mielőtt belecsapnánk a lecsóba érdemes egy picit körül járni a témát, mit is várhatunk egy alsó kategóriás Xiaomi telefontól. Megszokhattuk, hogy a gyártó, bár külsőre, anyaghasználatra korrekt készülékeket dob össze nekünk kevés pénzért is, azért a spórolás sok területen szembeötlő. A külső nem annyira mutatós, inkább az egyel régebbi dizájnt követi, gyenge, akár négymagos processzort kapunk, és hát valljuk be, a kamerák sem remekelnek. Legalábbis ez volt a helyzet eddig.

redmi 7 18

Amikor a Redmi 7 specifikációját olvastam a szívemhez kaptam. Azt gondoltam, hogy ezzel a telefonnal a Xiaomi learatja az olcsó telefonok piacát. A legolcsóbb kiépítés ára alig van 100 dollár felett, a külső csodás, a hardver erős.

Ha a neten most utána néztek, akkor sok oldal írja, hogy a Redmi 7 egy alsó-középkategóriás telefon, pedig nem az! Az alsó középkategória valahol 150-200 dollár között indul, ami alatta van, az eddig is és most is a belépő szintnek számít. És ez a durva a dologban, mert a telefon a képességei miatt tényleg lehetne a középkategória alján, de az ára annyira alacsony lett, hogy a Xiaomi egyértelműen a belépő szintre szánta.

Ezek után nagyon kíváncsi voltam, hogy kézben milyen lesz, és bár már most lelövöm a poént leírom, pont olyan, mint amire vártam. Bomba jó!


Csomagolás, tartozékok

Az új telefon a Xiaomi újra dizájnolt dobozában érkezik. Már nem a régebbi narancs kartont kapjuk, hanem egy jóval diszkrétebb világos színűt.

redmi 7 52

A fedelet felnyitva rögtön megtaláljuk a készüléket, alatta pedig példás rendben sorakoznak a tartozékok. Jelen esetben egy töltőfejet, egy USB kábelt, SIM-tálca tűt, egy hátlapot (szilikon tok) és egy leírást kapunk. A megszokott pakk ebben a kategóriában, de feljebb sincs sokkal több minden, esetleg egy plusz fólia az előlapra vagy a még drágább modelleknél egy vezeték nélküli töltő. Szóval eddig semmi különleges, minden van, amire szükségünk lehet, hogy használatba vegyük az új telefonunkat.

redmi 7 52


Külső

Amikor a telefont kiemelem a dobozból az első gondolatom az, hogy a méretéhez képest meglepően könnyű. A 158,7 x 75,6 x 8,5 milliméteres külsőhöz 180 grammos tömeg tartozik csak, ami köszönhető annak, hogy ezen a modellen nincs se üveg, se kerámia hátlap, sok a műanyag. Persze belül fém vázat találnánk, ha lebontanánk a burkolatot, szóval a merevséggel nincs baj. Az összeszerelés is példás, olyan Xiaomis érzés. Ha valaki fogott már a kezébe ilyen kategóriájú Xiaomi telefont tudja miről beszélek. Érződik, hogy nem prémium, de valahogy ettől még sem lesz rossz a kedvünk.

redmi 7 8

Bár elsőre keret nélkülinek tűnik a mobil, azért alul egy picit vastagabb kávát találunk. Ami rögtön feltűnik, hogy a kategóriához képest nagyon jó a kijelző előlap arány. A gyártó 86,83 százalékos értéket adott meg, ami ugye azt jelenti, hogy az előlap több mint 86 százaléka a hasznos, kijelző által elfoglalt terület. A panel felső részéről végre eltűnt az általam rendkívül utált notch, vagyis a kamera és szenzorsziget, ami a felső részbe nyúlt bele. Most már csak egy pici csepp alakú kameraszigetet találunk, a közelségérzékelő és a fényérzékelő szenzorok pedig ügyesen el vannak rejtve a felső perem mellé.

redmi 7 5

A készülék háza hátul kerekített. Ez egy szemre nagyon tetszetős megoldás, mert oldalról nézve a mobil becsapósan vékonynak tűnik, ráadásul kézben is kényelmesebb így tartani. A kezelőszervek, a hangszórók és a mikrofon mind a megszokott helyen vannak. Szemből nézve jobbra a gombok, balra a SIM- és memóriakártyák tálcája. Ez utóbbi esetén nem megszokott, de örömteli, hogy a két SIM-kártya mellé betehetünk egy memóriakártyát is, így nem kell azon gondolkoznunk melyik ujjunkba harapjunk, legyen két SIM, de kevés háttértár, vagy legyen sok a tár, de csak egy kártyát használjunk telefonálásra.

redmi 7 52

A hátlapot nézve sem fogunk semmi szokatlannal találkozni. Középen az ujjlenyomat szenzor, balra a két kamera és a villanó. Alul viszont már nem a Xiaomi, hanem a Redmi embléma a meghatározó, igaz, kisbetűvel, de ott van alatta, hogy bár Redminek hívják, azért a Xiaomitól érkezett!

redmi 7 2

Bár a hardverhez tartozik, mégis inkább a külsőhöz írom, hogy a Redmi 7 kapott egy infra portot is, ami jó hír, használható vele a Xiaomi távirányító alkalmazása, ami kismillió eszközt ismer. Ezt jó helyen, a felső peremen találjuk, ahol a jack csatlakozó is lakik. Alul a mikrofon és a multimédiás hangszóró mellett egy micro USB portot pakoltak. Ez picit fáj, igazán megérkezhetne ebbe a kategóriába is a Type-C! Az állapotjelző LED a kijelző alatti területre került, szinte a peremre.

redmi 7 52


Hardver

Processzor, memória, háttértár

A telefon szíve egy nyolcmagos Qualcomm Snapdragon 632, ami egy modern, energiatakarékos belépő szintű lapka. Igaz, inkább a belépő szint tetején helyezkedik el, hiszen a beépített nyolc darab Kyro 250 mag jól hasít, ahogy a mellé telepített Adreno 506 grafikus gyorsító is kellemes darab!

snapdragon 632

Memóriából és háttértárból több kiépítés közül választhatunk. Ha úgy döntünk, hogy az erős hardver mellé elég lesz a kevés memória, akkor maradhatunk a 2GB RAM, 16 GB háttértár megoldásnál, de felmehetünk egészen 4 GB RAM-ig és 64 GB háttértárig is. A legjobb, a telefon kategóriájához illő választás talán a 3/32 GB lesz.

Kijelző

Az egyetlen dolog, ami miatt kicsit húztam a szám a specifikációt nézegetve az a kijelző felbontása volt. Nem kellett volna, és nem csak azért, mert ezért az árért teljesen rendben van, hanem azért is, mert a színek, a dinamika mind a helyükön vannak, a fényerőre sem lehet panasz, szóval összességében a felbontás hiába „csak” HD+, erre egy szava sem lehet senkinek. A teszt során megkérdeztem néhány embert, akinek a Redmi 7-nél jóval drágább készüléke van, hogy mit gondol, milyen felbontású panel van a termékben és mennyi lehet az ára: Kivétel nélkül mindenki Full HD-s kijelzőnek gondolta, és a telefonra 70-80 ezer forint körül vételárat saccolt... Hiába, az IPS technológia ismét bizonyított, nem véletlenül szeretjük!

redmi 7 7

A kijelző a legújabb trendeknek megfelelően 19:9 oldalarányú, így a 6,26 colos képátló ellenére sem kezelhetetlenül széles. Persze, ahogy az ilyen méretű telefonoknál az egykezes használatot elfelejthetjük, hacsak be nem kapcsoljuk a MIUI egykezes módját. Én nem annyira szeretem, de tény, megoldja, hogy a nagy kijelzőt egy kézzel is használni tudjuk.

A felbontás, ahogy írtam HD+, pontosan 1520 x 720 pixel, ami ilyen képátló mellett 269 ppi képpont sűrűséget fog eredményezni. Túl sokat nem érdemes a dolgot ragozni, ezt a kijelzőt látni kell, tényleg nagyon rendben van!

Egyéb képességek

Sok szót erre sem fogok pazarolni. Minden van, ami egy ilyen telefonban elvárható, és semmi nincs, ami a drágábbakra jellemző. Talán csak a navigáció emelkedik ki a sorból, mert nem csak a megszokott GPS rendszerrel boldogul, hanem a GLONASS és Galileo műholdak is használhatók vele (egy gyors teszt erejéig feldobtam a Waze-t, amely telepítést és indítást követően kb. 10 másodperc alatt megtalálta és mutatta a pozíciót. Hibátlan).

redmi 7 1

A többi dologban a megszokott. A wifi n szabványig boldogul, sajnos a kétcsatornás üzemmód kimaradt. Van 4,2-es Bluetooth, gyorsulásmérő és giroszkóp, meg persze ujjlenyomat olvasó. NFC nincs, pedig jó lenne, cserébe viszont ott van az infra port, ami viszont ott lehetne a drágább mobilokon is!

Xiaomi Redmi 7 4G Phablet 6.26 inch Android 9.0 Qualcomm Snapdragon 632 Octa Core 1.8GHz 3GB RAM 64GB ROM 8.0MP Front Camera Fingerprint Sensor 3900mAh Built-in- Black

Végül érdemes megemlíteni még az akkumulátort, ami nem kevesebb, mint 3900 mAh kapacitású. Nem kicsi, ráadásul a hardver sem egy energiazabáló szörnyeteg. Ez azt eredményezi, hogy még aktívabb használat mellett is elég másfél- két napra egy töltésnyi energia, de ha nem nyomkodod sokat a mobilt lazán összejöhet egy három napos akkumulátoros üzemidő is. Nagy piros pont!

Kamera

A telefonon három kamerát találunk. Hátul egy 12 megapixeles fő-, és egy 2 megapixeles segédkamera dolgozik, utóbbi a mélységszenzor szerepét tölti be. Az előlapon a szelfikamera 8 megapixeles lett. Nem kiemelkedő értékek ezek, ahogy a lencserendszerhez tartozó rekeszértékek sem azok, elől f/2.0, hátul F/2.2 az adat.

redmi 7 19

A kamera szoftvere a megszokott MIUI megoldás, kapunk AI, vagyis mesterséges intelligencia támogatást is, de persze a szuper lassú felvétel és az éjszakai mód itt még nem található meg, ezek csak a felső kategóriát illetik egyelőre.

A képeket nézegetve látható, hogy a minőség teljesen elfogadható. Az várható volt, hogy a kamera szeretni fogja, ha sok a fény, olyankor szép, részletgazdag képek születnek. A sötét, fényszegény fotózás nem a telefon erőssége. Viszont a képek nem torzítanak, a sarkokban is kellően élesek, ha van elég fény akkor a fák lombja sem olvad masszává. Összességében a számok nem hazudnak, használható, de nem csúcsminőségű a kamera. Viszont a mélység elmosás tökéletesen működik, a portré mód is rendben van, és a választható Pro menüpontban mi is finomíthatunk az automata beállításokon.

redmi 7 kamera teszt 1k redmi 7 kamera teszt 1k redmi 7 kamera teszt 1k
redmi 7 kamera teszt 1k redmi 7 kamera teszt 1k redmi 7 kamera teszt 1k
redmi 7 kamera teszt 1k redmi 7 kamera teszt 1k redmi 7 kamera teszt 1k

Tesztvideók:

Szoftver

A telefonon az Android 9 verzióra épülő MIUI 10.2 global változata futott, vagyis a készülék nem a kínai belpiacos, hanem a nemzetközi piacra szánt darab. Ez egyben azt is jelenti, hogy tud magyarul, és persze azt is, hogy támogatja a hardvernél nem említett B20 800 MHz-es LTE sávot, így pedig az itthon használatos 4G mobilnetet is használhatjuk.

A MIUI rendszer a megszokott, meglepetések itt sincsenek meglepetések. A magam részéről imádom ezt a szoftvert, mert barátságos, jól átlátható, könnyen beállítható, egyszóval tökéletes.

redmi 7 screenshot 1k redmi 7 screenshot 1k redmi 7 screenshot 1k
redmi 7 screenshot 1k redmi 7 screenshot 1k redmi 7 screenshot 1k
redmi 7 screenshot 1k redmi 7 screenshot 1k redmi 7 screenshot 1k

Hardver tesztek

Bár a Snapdragon 632 közel sem egy csúcsprocesszor, azért a mindennapi életben bőven megállja a helyét. Ezt igazolják a szokásos tesztekben elért pontszámok is. Nem csak simán netezésre, Facebookra ajánlható a mobil, a relatív kis felbontás miatt a teljesítmény bőven elég akár frissebb játékok futtatásához is.

Lenovo K5 Pro

Xiaomi Redmi 7

Xiaomi Redmi S2

Processzor (SoC)

Snapdragon 636

Snapdragon 632 Snapdragon 625
Tesztprogram

AnTuTu Bench. 7.x

117610 pont

102564 pont 78051 pont
AnTuTu Bench CPU/GPU/UX/MEM 56382/21350/
33247/6631 pont
52658/13890/
29653/6363 pont
38051/12742/
19771/7484 pont

Geekbench 4.x (single/multi)

1354/4852 pont

1234/4220 pont 848/4022 pont

PC Mark Work 2.0

5796 pont 5910 pont 4818 pont

PC Mark Computer Vision

3213 pont 3285 pont 3122 pont

PC Mark Storage

4023 pont 6507 pont 4812 pont

3DMark Sling shot /extreme opengl / Vulkan

1475 / 953 / 935 pont 938 / 512 / 544 pont 863 / 479 / 423

3D Mark Ice Storm/extreme

19365/ MAX pont 14797/9007 pont 13872/8603

3D Mark API Overhead OpenGL/Vulkan

135910 / 216712 pont 123069/104533 pont  66188/175609 pont

Összegzés

Napok óta nyomkodom a telefont és még mindig tetszik! Kényelmes, gyors és olcsó. A kijelző ragyogó, talán a kamerák lehetnének picit jobbak, de ahogy a tesztképeken látszik a helyzet egyáltalán nem szörnyű, sőt!

A lényeg tehát, hogy ez a telefon, ahogy a bevezetőben is írtam, egy igazi főnyeremény. Alsó kategóriás ár egy középkategóriás hardverért, amit ráadásul a Xiaominál pakoltak össze. Mi bajunk lehet?

redmi 7 9

Nem hallgattam el e hiányosságokat sem. Jó lenne, ha lenne NFC és a kétcsatornás wifi sem ártana, ahogy az USB Type-C és a gyorstöltés is jól esne. Ezek azonban nem olyan hiányosságok, amik nélkül ne lehetne élni. Más minden van, ami kellhet, sőt, kapunk infra portot is, amivel aztán minden távirányítót kiválthatunk a lakásban.

redmi 7 13

Mindent egybevetve nehéz elképzelni a Redmi 7-ről, hogy ne tudná meghódítani/leigázni a 100-150 dollár körüli ársávot. Egyetlen indok szólhat csak a vásárlás ellen, az pedig a méret, valakinek ez a képátló egyszerűen már túl nagy, és e tekintetben megszűnt a különbség a "sima" Redmi és a Redmi Note kategória között, amit joggal sajnálhatunk. A kezdeti, újdonságból adódó magasabb árak kezdenek beállni arra a szintre, ahol a Redmi 7 igazán veszélyes fegyverré válik, és egyelőre nem látni, erre melyik gyártónak lehetne ilyen szintű érdemi válasza. A legjobb ajánlatokért érdemes folyamatosan figyelemmi kísérni oldalunkat, illetve facebook csoportunkat.

A telefon megvásárlásához kattints ide:

Xiaomi Redmi 7 Dual Sim 3 GB RAM/32 GB ROM Global verzió - fekete - Etoren

A tesztkészüléket az Etoren webáruház bocsájtotta 
rendelkezésünkre, melyet ez úton is köszönünk!

A bejegyzés trackback címe:

https://xiaomiblog.blog.hu/api/trackback/id/tr3914815508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása