Mindennapi betevő Xiaomi mániásoknak.

Kipróbáltuk a Xiaomi Mijia új cipőjét, a Fishbone-t

2018. szeptember 04. - omixia

Féltem megrendelni, de életem legkényelmesebb cipője lett!

xiaomi_mijia_fishbone_11.jpg



 

Bevezető

Az utóbbi egy- másfél évben már megszokottá vált, ha tönkrement valamim, akkor elsőként mindig azt néztem meg, hogy Xiaomiból tudom-e az adott dolgot pótolni. Mondhatjátok, hogy felesleges rongyrázás, pedig pont nem, éppen az a lényeg, hogy a hazai áraknál jóval olcsóbban jutok így minőségi cuccokhoz, legyen az egy okoségő vagy akár e cikkben szereplő cipő.

Sajnos elég spúr fazon vagyok, így sűrűn előfordul, hogy például egy cipő vásárlásával addig várok, amíg az előző le nem szakad a lábamról. Halogatom napról-napra, hétről-hétre a vásárlást, mondván felesleges még a pénzkiadás, jó lesz még egy ideig, aztán, amikor leesik a talpa, leszakad a felsőrész, akkor csodálkozva nézem, milyen gyorsan tönkrement.

Xiaomi Mijia Fishbone 2

Most is így volt, majdnem. Azért csak majdnem, mert jó előre kigondoltam, hogy bizony az atomjaira hulló edzőcipőm helyett az új Xiaomi Mijia 2 Fishbone lesz, amit meg akarok venni. Igen ám, de a cipő Kínában van, én meg Európában, és ismerve a szerencsémet garantáltan nem ér ide két hét alatt. Szóval megrendeltem időben, a szállítás elhúzódott, így amikor az előző cipőmről félig levált a talp, akkor már kezdtem aggódni, de feleslegesen, mert másnap befutott a postás egy cipősdoboz méretű csomaggal.

Szerencsém volt, a dobozban valóban a második generációs, okoslapka nélküli Xiaomi edzőcipő lapult!


 

Csomagolás

Ha azt gondolod, hogy minden Xiaomi termék egységesen szuper dizájnos csomagolásban érkezik, akkor ki kell ábrándítsalak, bizony előfordul, hogy nem kapunk se fényes fehér kartont, se végletekig optimalizált habszivacs ágyat. Így van ez a Xiaomi cipőjénél is, ami egy teljesen átlagos cipősdobozban érkezett. Pont olyanban, mint bármilyen cipősdoboz, nagyjából 12 centis magassággal, felnyitható tetővel. A dobozban pedig a teljesen megszokott „selyem”papírba csomagolt cipők, amikbe papír bélést tömködtek, hogy a cipő megőrizze a formáját.

Xiaomi Mijia Fishbone 4

A cipő mellett természetesen nem találunk semmilyen extrát, se méretes használati utasítást, se drájvercédét, se semmit, de ezen nem is lepődünk meg, hiszen ez „csak” egy cipő, igaz, mint utóbb kiderült a jobb fajtából.


 

Technológia

A cipőről túl részletes leírást nem találunk, de azért a felhasznált anyagokat ismerjük, így némi képet kaphatunk arról, hogy mit is vásárlunk.

Talp

A talp öt különböző rétegből épül fel.

  • Legalul egy rács mintázatú, viszonylag kemény gumiból készülő csúszásmentes réteggel nyitunk. Ez a rész találkozik a talajjal, így fontos a kopásállóság szempontjából és a csúszásállóság szempontjából is.
  • A második réteg a legnagyobb darab a talpból ez EVA-ból készül. Ez a sportcipők talpában leggyakrabban használt hab. A préselt etilvinilacetátot felmelegítik és bepréselik a cipőtalp alakú formába. Könnyű elasztikus és jó tompító tulajdonságú, vagyis ez a réteg már számít az ütéselnyelés szempontjából.

Xiaomi Mijia Fishbone 1

  • A harmadik egy TPU réteg. A TPU, vagyis thermoplasztikus poliuretán (hőre lágyuló poliuretán). Ennek a rétegnek a feladata, hogy a talprésznek megfelelő merevséget adjon, mellette pedig tovább javítsa az ütéselnyelő képességet. Az anyag nagy előnye, hogy a hőmérsékletváltozásra érzéketlen, vagyis nagy melegben vagy fagyban is állandó, változatlan képességekkel rendelkezik.
  • A negyedik réteg ismét egy EVA réteg, amit az előző TPU réteg teljesen körbeölel. További stabilitást ad futás közben, ráadásul a sarokrésztől a talp közepéig tovább javítja az ütéselnyelő képességet.
  • Legfelül egy poliuretán, vagyis PU réteget találunk, ez érintkezne a talpunkkal, ha nem lenne ráragasztva egy vékony szövetréteg, illetve nem találnák a cipőben egy plusz talpbetétet.
  • A hatodik réteg egy puha talpbetét, ezt a gyártástechnológiánál nem is említik, de persze a kényelem szempontjából elég fontos összetevő.

Xiaomi Mijia Fishbone 3

Felsőrész

A leírásban mindössze annyi szerepel, hogy a felső rész egy anyagból, egyetlen varrással készül. Erős szövetről van szó, ami légáteresztő, így nem fog benne izzadni a lábunk. Ez az adat azonban semmit nem mond el magáról a cipőről és a felsőrész anyagáról, ahhoz, hogy ezt megismerjük meg kell vennünk a cipőt.

Xiaomi Mijia Fishbone 5

Ami tény, a felsőrész tényleg egy darabból készül. Az egész anyaga egy elasztikus, puha, ugyanakkor ellenálló vastag szövet, ami bár egy anyagból készül, mégis eltérő szövéssel készül a cipő oldalain, a lábfej felső részén vagy a saroknál. Az oldalsó és hátsó részeken erősebb, vastagabb a szövés, míg a lábfej felső részén vékonyabb, sőt majdnem hálós a kiképzés. Ez alól csak a nagylábujjnál lévő rész kivétel, ahol erősebb, de az oldalsó részeknél mégis vékonyabb a szövet.

Xiaomi Mijia Fishbone 6

Külön érdekesség, hogy a cipőnek hagyományosan vett nyelv része sincs, ez is egyben van a felső résszel, ám, mivel a szövet nyúlik teljesen megfelel a célnak, nem érezzük a nyelv hiányát. Ami még furcsa lehet egy hagyományos edzőcipőhöz képest, hogy a bebújós résznél körbe, a boka alatt olyasmi szövést alkalmaztak, mint például a dzsekik ujjánál a passzé, Ez finoman körbe öleli a boka alatti részt.

Xiaomi Mijia Fishbone 8

A felsőrészen a fishbone, vagyis halszálka minta egy erősítés, ami arra szolgál, hogy a teljesen elasztikus anyagnak a megfelelő helyen a megfelelő merevséget biztosítsa. Erre szolgál az oldalsó részeken található kemény betét is, ami járás, futás közben megtartja a talpunkat, nem engedi kibillenni a talprészből a lábunkat.

Xiaomi Mijia Fishbone 10

A fentieken kívül a sarokrészben találunk még egy kényelmes beragasztott merevítést, de itt ne valami kemény műanyag lapra gondoljatok, amit aztán később, amikor lusták leszünk kifűzni a cipőt felvétel előtt jól letaposunk.


 

Használat, tapasztalatok

Őszintén megmondom, kicsit féltem megrendelni a cipőt. Nem a minőségtől tartottam, hanem attól, hogy nem lesz jó a méret. Sajnos van már erre vonatkozóan rossz tapasztalatom, például motoros kesztyűt már nem merek Kínából rendelni, mert eddig még sosem sikerült eltalálni a megfelelő méretet.

Xiaomi Mijia Fishbone 7

A lábam 44-es, vagy egy picivel afölött, de 44,5 alatt van. Rendelni viszont csak egész méreteket lehet, 44,5-ös nincs. Emiatt aztán úgy döntöttem, hogy megkockáztatom a 44-es méretet. Talán logikusabb lett volna, főleg az eddigi tapasztalataim miatt a nagyobbat kérni, de a rendelési oldalon látható méret-centi táblázat alapján a 44-es cipőre megadott hossz pont megegyezett a lábam méretével. Most, utólag azt mondom, hogy jól döntöttem, a megadott méret abszolút stimmelt, a cipő olyan, mintha a lábamra öntötték volna.

Xiaomi Mijia Fishbone 9

Amikor először felveszünk egy új cipőt az általában kicsit kényelmetlen, a felsőrésznek és a talpnak a lábunkhoz kell idomulnia. Mondom általában, mert a Xiaomi Mijia Fishbone esetén erről szó sincs. Amikor felvettem tényleg olyan érzésem volt, mintha ezt a cipőt a lábamra gyártották volna. Az elasztikus felsőrész körbeveszi a lábat, rásimul, mintha már hetek óta hordanánk. Nem erőszakosan, nem szorosan, csak olyan finoman, védelmezően öleli körbe a lábfejet.

A cipő viselése valami egészen különleges élmény, sokkal inkább hasonlít kényelemben egy puha otthoni mamuszhoz vagy drága papucshoz, mint egy cipőhöz.

Xiaomi Mijia Fishbone 15

Ez persze nem azt jelenti, hogy olyan, mint egy mamusz, dehogy. Ez bizony egy igazi, vérbeli sportcipő. Nem állítom, hogy nem létezik ennél jobb például futáshoz, mert azért a negyvenezres futócipőm talpa, és maga az egész cipő egy sokkal stabilabb érzést ad, de hát az egy profi sportcipő, sportolóknak fejlesztve, nem pedig egy általános használatra tervezett 15 ezer forintos edzőcipő.

Xiaomi Mijia Fishbone 12

A talp futáshoz kicsit puha, legalábbis nekem. Igaz, ez kemény felületen, például aszfalton inkább előny, mint hátrány, ott a drága futócipőm kemény egy kicsit. Ami biztos, hogy a talp és a felső rész merevítése tökéletes, nem akar kifordulni alólam a bokám futás közben, ez pedig azért fontos szempont. A talp puhasága tehát viszonylagos, ami lényeges, hogy nem rugózik zavaróan. Vannak cipők, amikre azt mondják, hogy elnyelik, majd visszaadják a talajfogáskor keletkező energiát, hogy jobban, gyorsabba, erősebben rugaszkodjunk el, ám ezeknek a cipőknek jó része semmi mást nem tud (persze tisztelet a kivételnek), mint zavaróan rugózni járás vagy futás közben. A Xiaomi Mijia Fishbone talpa is ruganyos, de nem ezen a zavaróan ruganyos módon.


 

Zárszó

Az eddigiekből talán kitűnik, hogy a Xiaomi Mijia 2 Fishbone edzőcipővel nagyon meg vagyok elégedve. Ez nem egy okoscipő, nincs benne az okoslapkának szánt hely, de nekem ez különösebben nem is hiányzik. Az új Xiaomi cipőben egy általános célokra tervezett edzőcipőt ismertem meg, ami tökéletes utcai viselet, de nem áll távol tőle a sport sem. Ha nem vagy profi sportoló, ha csak heti egy-két alkalommal futsz néhány kilométert, akkor valószínűleg elégnek fogod találni a Fishbone kényelmét. Ez ugyan így igaz lehet minden olyan sportra, ahol nem szükséges a magas szár a bokákat védendő, illetve nem találkozik a felső rész például labdával, értsd, focira nem tudom jó szívvel ajánlani.

Xiaomi Mijia Fishbone 14

Nem túlzok, ha még egyszer leírom, a Xiaomi Mijia 2 Fishbone az eddigi legkényelmesebb cipőm. Én általános, napi viseletre vettem, és erre maradéktalanul jó lesz, sőt, túlteljesíti legvérmesebb reményeimet is.

Ha megnézzük az árát, ami a kínai áruházakban 50 dollár körül mozog, akkor rájövünk, hogy ezért a pénzért egy itthoni sportszer boltban csak az igazi belépő szintet kapjuk meg, a Xiaomi cipője pedig ezeknél jóval többet ad!

Én innen rendeltem: Xiaomi Mijia Fishbone edzőcipő

 

Iratkozz fel kuponkód hírlevelünkre, és minden nap postaládádba érkeznek a legfrissebb akciók: Kuponkód hírlevél

Figyeld kuponkód kereső oldalunkat, és minden vásárlás előtt nézd meg, nincs-e élő akció az általad kinézett termékre: Kínai kuponkód kereső

Ha nem vagy gyakorlott vásárló a kínai áruházakban, akkor olvasd el cikkünket és válj profivá: Így vásárolj a nagyobb kínai áruházakban

A bejegyzés trackback címe:

https://xiaomiblog.blog.hu/api/trackback/id/tr3214221639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

abes 2018.09.04. 22:44:07

Csak ne lenne ilyen ocsmány a talp része.
Holdjáró és a patacipő jut róla eszembe.

aranyláz 2019.01.04. 10:29:55

@abes: ocsmánynak nem mondanám, de kicsit tényleg túl vastagnak tűnik

aranyláz 2019.01.04. 10:29:58

Most hiába keresem, csak az újabb változatát(2) látom mindenhol.

omixia 2019.01.04. 10:33:48

@aranyláz: Szia, ne haragudj, csak most vettem észre az üzenetedet. A kettes szám szerintem annak szólhat, hogy volt Xiaomi mijia cipőből egy előző verzió is, legalábbis gondolom, mert a leírás és a képek alapján nem látok különbséget az általam használt és eközött. A vastagsággal kapcsolatban annyit, hogy a képeken sokkal vastagabbnak tűnik, mint a valóságban. A párom is megkérdezte amikor megrendeltem, hogy miért veszek holdjáró cipőt, de amikor megjött és felvettem, akkor közölte is hogy nem is holdjáró. Mondjuk én is reménykedtem benne, hogy nem lesz az, nem vagyok az a tipikus plázacica alkat. :D
süti beállítások módosítása